Czy naczynia żeliwne pochłaniają zapach jedzenia?

garnki-zeliwne

Buszując po sieci niejednokrotnie można natknąć się na opinię, że naczynia żeliwneGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dań bardzo łatwo i na bardzo długo przejmują zapach dań, dlatego w jednym garnku można przyrządzać tylko jeden rodzaj potrawy. Czy tak jest naprawdę? Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie.

Właściwości żeliwa, czyli zacznijmy od początku

ŻeliwoŻeliwoŻeliwo rozprowadza ciepło równomiernie i stopniowo pozwalając na całkowitą kontrolę procesu gotowania jest wysokowęglowym stopem żelaza z węglem oraz innymi składnikami, takimi jak fosfor czy mangan. Nie jest to jednak wielokrotnie przetwarzana substancja uzyskiwana w laboratoriach czy efekt uboczny tworzenia innych materiałów. ŻeliwoŻeliwoŻeliwo rozprowadza ciepło równomiernie i stopniowo pozwalając na całkowitą kontrolę procesu gotowania jest pozyskiwane z substancji, które można znaleźć w środowisku naturalnym, z tego też powodu naczynia z tego materiału są tak często zachwalane i polecane do użytku domowego. Naczynia, które są zrobione z samego żeliwa posiadają właściwość przejmowania mocnych zapachów, szczególnie smażonych potraw czy detergentów.

Przeczytaj też: Jakie są różnice w konserwacji naczyń żeliwnych i żeliwnych emaliowanych?

ŻeliwoŻeliwoŻeliwo rozprowadza ciepło równomiernie i stopniowo pozwalając na całkowitą kontrolę procesu gotowania emaliowane nie przyjmuje zapachów

Problem z przejmowaniem zapachów przez garnkiGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań żeliwneGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dań nie jest czymś nowym, miały go już nasze babcie. Na szczęście, od tego czasu technika i nauka poszły mocno do przodu i dzięki temu udało się rozwiązać ten problem. GarnkiGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań z emaliowanego żeliwa nie tylko nie przejmują zapachów potraw i detergentów, ale także są o wiele prostsze w konserwacji, zachowując jednocześnie wyjątkową trwałość, jaką charakteryzuje się żeliwoŻeliwoŻeliwo rozprowadza ciepło równomiernie i stopniowo pozwalając na całkowitą kontrolę procesu gotowania. Dlatego decydując się na właśnie ten rodzaj naczyń będziemy mieli pewność, że zapach potraw czy płynu do mycia naczyń nie wpłynie na jakość przyrządzanych dań wraz z upływem czasu. Co więcej, emaliowane naczynia żeliwneGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dań nie oddają swojego „zapachu”, dzięki temu przyrządzane posiłki będą miały o wiele bogatszy aromat, nie zniekształcony przez żelazo, który jest najbardziej problematycznym składnikiem żeliwa.

Naczynia żeliwneGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dań wracają do łask w naszych kuchniach, a korzystali z nich już nasi przodkowie. I o ile kiedyś przejmowanie zapachów przez żeliwoŻeliwoŻeliwo rozprowadza ciepło równomiernie i stopniowo pozwalając na całkowitą kontrolę procesu gotowania mogło stanowić problem, to w dzisiejszych czasach, dzięki nowym rozwiązaniom jak emaila, ten problem został w całości rozwiązany, bez ryzyka ubytków na naszym zdrowiu czy diecie.