Buszując po sieci niejednokrotnie można natknąć się na opinię, że naczynia żeliwne bardzo łatwo i na bardzo długo przejmują zapach dań, dlatego w jednym garnku można przyrządzać tylko jeden rodzaj potrawy. Czy tak jest naprawdę? Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie.
Właściwości żeliwa, czyli zacznijmy od początku
Żeliwo jest wysokowęglowym stopem żelaza z węglem oraz innymi składnikami, takimi jak fosfor czy mangan. Nie jest to jednak wielokrotnie przetwarzana substancja uzyskiwana w laboratoriach czy efekt uboczny tworzenia innych materiałów. Żeliwo
jest pozyskiwane z substancji, które można znaleźć w środowisku naturalnym, z tego też powodu naczynia z tego materiału są tak często zachwalane i polecane do użytku domowego. Naczynia, które są zrobione z samego żeliwa posiadają właściwość przejmowania mocnych zapachów, szczególnie smażonych potraw czy detergentów.
Przeczytaj też: Jakie są różnice w konserwacji naczyń żeliwnych i żeliwnych emaliowanych?
Żeliwo emaliowane nie przyjmuje zapachów
Problem z przejmowaniem zapachów przez garnki żeliwne
nie jest czymś nowym, miały go już nasze babcie. Na szczęście, od tego czasu technika i nauka poszły mocno do przodu i dzięki temu udało się rozwiązać ten problem. Garnki
z emaliowanego żeliwa nie tylko nie przejmują zapachów potraw i detergentów, ale także są o wiele prostsze w konserwacji, zachowując jednocześnie wyjątkową trwałość, jaką charakteryzuje się żeliwo
. Dlatego decydując się na właśnie ten rodzaj naczyń będziemy mieli pewność, że zapach potraw czy płynu do mycia naczyń nie wpłynie na jakość przyrządzanych dań wraz z upływem czasu. Co więcej, emaliowane naczynia żeliwne
nie oddają swojego „zapachu”, dzięki temu przyrządzane posiłki będą miały o wiele bogatszy aromat, nie zniekształcony przez żelazo, który jest najbardziej problematycznym składnikiem żeliwa.
Naczynia żeliwne wracają do łask w naszych kuchniach, a korzystali z nich już nasi przodkowie. I o ile kiedyś przejmowanie zapachów przez żeliwo
mogło stanowić problem, to w dzisiejszych czasach, dzięki nowym rozwiązaniom jak emaila, ten problem został w całości rozwiązany, bez ryzyka ubytków na naszym zdrowiu czy diecie.