Kurczak pieczony w garnku żeliwnym

kurczak-pieczony

Potrawy pieczone w garnkach żeliwnych są odpowiednio przyrządzone, ponieważ ciepło jest rozprowadzane w nich równomiernie i stopniowo. Oprócz tego, dzięki pokryciu emalią, dania nie przywierają do powierzchni takich naczyń.

Kurczak z warzywami pieczony w garnku żeliwnym

 Do przygotowania pieczonego kurczaka z warzywami potrzebujesz:

  • świeżego, najlepiej wiejskiego kurczaka o wadze nieprzekraczającej 1,5 kg,
  • małego pora,
  • 3 cebule,
  • 3 marchewki,
  • pietruszkę,
  • pęczek natki pietruszki,
  • mały seler,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz.

Aby przyrządzić kurczaka, postępuj zgodnie z następującymi krokami.

Kurczak w garnku żeliwnym z tandoori masali

Ciekawym pomysłem na kurczaka jest dodanieDanieDzięki żeliwnym garnkom przygotujesz pyszny i zdrowy obiad! do niego przyprawy o nazwie tandoori masala. Składa się ona z kardamonu, kuminu, imbiru, liści laurowych, gałki muszkatołowej, cynamonu, goździków, kozieradki, papryki, czosnku, kolendry i pieprzu (kajeńskiego oraz czarnego).

Aby upiec kurczaka z tandoori masala, przygotuj:

  • średniej wielkości kurczaka z wolnego chowu,
  • tandoori masalę,
  • sól,
  • łyżkę oliwy.

Sposób przygotowania dania przedstawiamy poniżej.

Pieczony w żeliwnym garnku kurczak z tymiankiem i cytryną 

Do upieczenia kurczaka z cytryną i tymiankiem potrzeba:

  • kurczaka o wadze nieco ponad 1,5 kg,
  • 5-6 gałązek tymianku,
  • cytrynę,
  • 3 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz.

Wykonaj potrawę zgodnie z następującą instrukcją.

Powiązane Artykuły

suflet Słodkie czekoladowo-orzechowe suflety 15 kwietnia 2016
jablka Jabłka pieczone z amarantusem 24 maja 2016