Racuchy z owocami

racuchy

Racuchy możesz przygotować zarówno na drożdżach jak i z dodatkiem proszku do pieczenia. Do wewnątrz włóż owoce: świeże, suszone lub zalane syropem. Placki będą idealnie smakowały oprószone cukrem pudrem bądź podane ze słodką śmietanką.

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Racuchy to pyszna przekąska, która nie wymaga wiele przygotowań. W przypadku racuchów drożdżowych najwięcej czasu zajmie wyrośnięcie ciasta.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 jajka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2,5 szklanki mąki, najlepiej pszennej
  • 2 jabłek
  • szczypty soli
  • 2 łyżek cukru
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej mleko.
  2. Wymieszaj świeże drożdże z 3 łyżkami mleka oraz niewielką ilością cukru. Odstaw je na kilkanaście minut.
  3. Do żeliwneGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dańgo garnka wsyp mąkę, wlej ciepłe mleko z drożdżami i dodaj jajo, cukier oraz nieco soli. Wymieszaj wszystkie składniki tak, aby powstała gładka masa. Odstaw całość na około 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce. GarnekGarnek ŻeliwnyWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań z żeliwa, np. firmy Godin, zintensyfikuje proces rośnięcia ciasta, ponieważ dobrze zatrzymuje ciepło.
  4. Umyj, obierz i pokrój jabłka w niedużą kostkę. Polej je sokiem z cytryny.
  5. Kiedy ciasto wyrośnie, dodaj do niego jabłka i wymieszaj masę.
  6. Na rozgrzanej patelni z olejem kładź racuchy. Rób to łyżką zanurzoną w gorącej wodzie. Dzięki temu trikowi ciasto nie będzie się przyklejało do łyżki. Nakładaj podobne porcje na patelnię. Smaż placki na średnim ogniu. Na ich powierzchni powinny pojawić się niewielki bąbelki. Po zrumienieniu racuchy, przewróć do na drugą stronę i również usmaż na złoto.
  7. Placki możesz osuszyć z nadmiaru tłuszczu, kładąc je na papierowym ręczniku. Oprósz je cukrem pudrem po obu stronach.

Jeśli starasz się unikać smażonych potraw, możesz też upiec racuchy. Wstaw je do rozgrzanego do około 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 20 minut. Powinny być rumiane.

Pomysły na podanieDanieDzięki żeliwnym garnkom przygotujesz pyszny i zdrowy obiad! racuchów i dodatki do nich

Racuchy możesz przygotować także z jogurtu naturalnego, jaj, mąki, proszku do pieczenia, ale bez użycia drożdży. Ciasto przypraw cukrem wanilinowym, cynamonem oraz przyprawą do piernika.

Do środka racuchów możesz dodać nie tylko jabłka, ale też inne ulubione owoce. Placki będą pyszne z rabarbarem, śliwkami, wiśniami czy jagodami. W zimie najlepiej wykorzystać mrożone owoce lub te zalane syropem. Racuchy z dodatkiem suszonych śliwek, brzoskwiń lub rodzynek również będą wyśmienite. Pamiętaj jednak, aby namoczyć je przed włożeniem do ciasta. Zamiast owoców można też posmarować placki dżemem: figowym, brzoskwiniowym bądź wiśniowym. Racuchy pyszne są także ze słodką śmietanką lub bitą śmietaną.