Ciasto drożdżowe pieczone w garnku żeliwnym

ciasto

Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką to pyszny deser, który idealnie nada się do popołudniowej kawy. Słodka wersja przysmaku może zawierać również śliwki, wiśnie lub kakao. Ciasto drożdżowe idealnie komponuje się z wytrawnym, orzechowym nadzieniem.

 Składniki na ciasto drożdżowe z kruszonką

Zaczyn na ciasto drożdżowe:

  • 10 g świeżych drożdży,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mleka.

Składniki do wyrobienia ciasta:

  • 3 szklanki mąki,
  • 100 g masła,
  • 4 jajka,
  • 1 małe opakowanie rodzynek.

Składniki na kruszonkę:

  • 1/2 szklanki mąki,
  • 50 g masła,
  • 1/3 szklanki cukru.

Sposób przygotowania ciasta drożdżowego:

PrzygotowanieGotowanieZobacz jak gotować zdrowo i smacznie! zaczynu

  1. Podgrzej mleko, a następnie przelej je do miski.
  2. Do ciepłego mleka dodaj mąkę i cukier, po czym wymieszaj składniki.
  3. Skrusz drożdże i dodaj do mleka razem z mąką i cukrem.
  4. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.

PrzygotowanieGotowanieZobacz jak gotować zdrowo i smacznie! ciasta

  1. Do zaczynu dodaj jaja i mąkę. Zagnieć je.
  2. Rozpuść masło i pozostaw je do ostygnięcia, po czym wlej do ciasta zrobionego z jaj i mąki. Zagnieć wszystkie składniki raz jeszcze.
  3. Dodaj rodzynki i znów zacznij wyrabiać ciasto.
  4. Przykryj miskę ściereczką, a następnie odstaw w ciepłe miejsce.
  5. W czasie, kiedy ciasto rośnie, wysmaruj żeliwny garnekGarnek ŻeliwnyWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań tłuszczem i wysyp go mąką.
  6. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Zagnieć je raz jeszcze i włóż do żeliwneGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dańgo naczynia. Dodaj do ciasta ciepłe mleko i rozprowadź po całej powierzchni.

PrzygotowanieGotowanieZobacz jak gotować zdrowo i smacznie! kruszonki

  1. Wymieszaj mąkę i cukier.
  2. Dodaj zimne masło i posiekaj je nożem. Powinno połączyć się z cukrem i mąką.
  3. Zagnieć kruszonkę i posyp nią ciasto drożdżowe.
  4. Przykryj ściereczką garnekGarnek ŻeliwnyWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań żeliwny i odstaw ciasto w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Powinno wypełnić całe naczynie.

Kiedy ciasto wyrośnie, wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 50 minut.

Ciasto drożdżowe z dodatkiem kakao

Aby przygotować ciasto drożdżowe z kakao, postępuj według instrukcji zamieszczonej powyżej do momentu dodania rodzynek i odstawieniu ciasta w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu rozwałkuj ciasto na stolnicy i wysyp na nie kakao. 6 łyżek to wystarczająca ilość, ale jeśli chcesz, możesz użyć go więcej. Kakao posyp cukrem i połóż na nie margarynę. Zwiń ciasto, włóż je do żeliwneGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dańgo garnka wysmarowanego tłuszczem i posypanego mąką.  Pozostaw ciasto do wyrośnięcia, aż wypełni całe naczynie, a następnie upiecz w piekarniku.

Nadzienie orzechowe do ciasta drożdżowego

Nadzienie orzechowe do ciasta drożdżowego przygotujesz ze 100 g zmielonych orzechów, 100 g cukru i 100 ml śmietany. Zagotuj śmietanę z cukrem, a następnie zdejmij garnekGarnek ŻeliwnyWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań z kuchenki i dodaj orzechy. Przykryj naczynie z nadzieniem pokrywką. Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkuj je i przekrój na trzy długie paski. Na każdym pasku ułóż farsz i zwiń ciasto. Ułóż rolady z nadzieniem w garnku żeliwnym posmarowanym tłuszczem i posypanym mąką
i upiecz.