Przepis na pieczoną karkówkę w garnku żeliwnym

karkówkia

Karkówka pieczona w garnku żeliwnym jest soczysta i aromatyczna. Do jej przygotowania wystarczy użyć przypraw, cebuli i nieco oleju.

Składniki na pieczoną karkówkę:

  • 1 kg karkówki,
  • 1 cebula,
  • majeranek,
  • słodka wędzona papryka,
  • pieprz,
  • sól,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego.

Oprócz cebuli można dodać też inne warzywa, np. paprykę lub ziemniaki i zapiec je razem z mięsem.

GarnekGarnek ŻeliwnyWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań żeliwny sprawi, że mięso będzie miękkie i nie będzie się kruszyło. Odpowiednio długie marynowanie karkówki zapewni jej soczystość.

Sposób przygotowania karkówki w garnku żeliwnym

  1. Około 24 godziny przed pieczeniem karkówki w garnku żeliwnym dokładnie natrzyj ją marynatą zrobioną z przypraw i 2 łyżek oleju. Następnie zawiń mięso w folię spożywczą i wstaw do lodówki.
  2. Po wyjęciu karkówki z lodówki owiń ją ciasno sznurkiem wędliniarskim. Posmaruj wnętrze garnka olejem, po bokach i na dnie. Pokrój cebulę w grube plastry i ułóż ją na dnie naczynia żeliwneGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dańgo. Podobnie postąp z innymi warzywami, jeśli chcesz je upiec. Na warzywach połóż karkówkę.
  3. Włóż mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 75 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj garnka z karkówką. Pozostaw go tam na całą noc.

Jak podawać pieczoną karkówkę?

Karkówkę możesz podawać zarówno na zimno, w formie wędliny, jak i podgrzaną. To sycące danieDanieDzięki żeliwnym garnkom przygotujesz pyszny i zdrowy obiad! , które najlepiej zestawić z ziemniakami lub ryżem. Mięso będzie pyszne wraz z surówką ze świeżych warzyw.

Przed podanieDanieDzięki żeliwnym garnkom przygotujesz pyszny i zdrowy obiad! m pieczeni na ciepło najlepiej podgrzać ją w tym samym garnku, w którym została przygotowana. Naczynia żeliwneGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dań dokładnie rozprowadzają ciepło i zatrzymują je na długi czas. Dzięki temu będzie można podać dokładkę dania bez ponownego podgrzewania go.