logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



czulent

garnek żeliwny garnki żeliwne czulent
  • 5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 kg wołowiny pokrojonej w krubą kostkę
  • 4 cebule pokrojone w cienkie półplasterki
  • 6 ząbków czosnku drobno posiekanych
  • 500 g suchej białej fasolki moczonej następnie przez 8 godzin
  • 120 g kaszy pęczak
  • 1,2 kg średniej wielkości ziemniaków obranych i pokrojonych na ćwiartki
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 500 g kiełbasy wołowej
  1. W dużym garnku żeliwnym rozgrzać oliwę i smażyć mięso partiami przez 10 minut.
  2. Mięso odłożyć w ciepłe miejsce. Do garnka żeliwnego włożyć cebulę i smażyć przez 10 minut. Dodać czosnek i smażyć przez 1 minutę i zdjąć garnek żeliwny z ognia. Odsączyć fasolę i ułożyć na cebuli. Układać warstwami mięso, kaszę i ziemniaki przekładając je tymiankiem, papryką, solą, pieprzem i liśćmi laurowymi
  3. Rozgrzać mały garnek żeliwny. Wrzucić cukier i 2 łyżki wody. Gotować na dużym ogniu do uzyskania karmelu. Wlać 2 łyżki wody i mieszać aż karmel się rozpuści. Dodać do pozostałych składników.
  4. Do garnka dolać wody aby przykryła wszystkie składniki. Przykryć, doprowadzić do wrzenia i dusić na małym ogniu przez 30 minut.
  5. Wmieszać pokrojoną w grube plastry kiełbasę i wstawić garnek żeliwny na 12 godzin do piekarnika nagrzanego do temperatury 110ºC.