logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



kapuśniak

garnek żeliwny garnki żeliwne kapuśniak
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 0,6 l bulionu wołowego
  • 100 g boczku pokrojonego w słupki
  • 1 łyżka mąki
  • 0,5 kg ziemniaków pokrojonych w grubą kostkę
  • 1 liść laurowy
  • pół łyżeczki ziaren kminku
  1. W garnku żeliwnym zalać kapustę 1 litrem wody, dodać kminek, liść laurowy i gotować przez 1 godzinę
  2. W drugim garnku żeliwnym zagotować bulion, wrzucić do niego ziemniaki i gotować przez 15 minut
  3. W małym garnku zeliwnym smażyć poczek aż sie zarumieni. Przełożyć boczek do garnka z bulionem a do wytopionego tłuszczu wsypać mąkę i smażyć przez 1 minutę ciągle mieszając. Dodać kilka łyżek bulionu, wymieszać i przełożyć do garnka z bulionem
  4. Połączyć bulion z kapustą, doprawić do smaku solą i pieprzezm i gotować jeszcze przez 10 minut