logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



strogonow

garnek żeliwny garnki żeliwne strogonow
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 600 g polędwicy wołowej pokrojonej w wąskie paski
  • 30 g masła
  • 5 szalotek drobno posiekanych
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 100 g pieczarek pokrojonych w palsterki
  • 25 ml białego octu winnego
  • 50 ml brandy
  • 250 ml wywaru warzywnego
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 50 g korniszonów pokrojonych w słupki
  1. W żeliwnym garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Na dużym ogniu partiami smażyć mięso na jasnobrązowy kolor. Odstawić w ciepłe miejsce.
  2. W tym samym żeliwnym garnku stopić masło i smażyć szlotki przez 2 minuty. Dodać paprykę i smażyć przez 1 minutę. Dodać pieczarki i smażyć na dużym ogniu aż odparują. Dodać ocet i gotowac przez 1 minutę. Dodać brandy i gotować aż połowa odparuje. Dodać wywar i również odparować połowę. Dodać połowę śmietany, mięso i korniszony. Podgrzać.
  3. Polać resztą śmietany i podawać z ryżem