Zakup pierwszego garnka wykonanego z żeliwa to poważna inwestycja. Odpowiednio dobrany i dopasowany do potrzeb może sprawić, że pokochasz żeliwo, a zwykłe garnki
pójdą w odstawkę. Jak wybrać garnek
żeliwny, by tego nie żałować? Na co należy koniecznie zwrócić uwagę?
Rozmiar ma znaczenie
Podstawową kwestią jaką należy rozważyć, jest wielkość garnka. Niektóre typy garnków dostępne są w wielu rozmiarach. Najmniejsze mają średnicę 10 cm,
a największe 40 cm! Jak wybrać właściwy rozmiar? Wszystko zależy jak często i dla ilu osób przygotowywane są zazwyczaj posiłki. Dwuosobowej rodzinie spokojnie wystarczy 20- 25 cm naczynie, większa będzie potrzebowała największego dostępnego naczynia (40 cm). Im więcej osób do wykarmienia, tym potrzebny jest większy garnek.
Pomysł na… Obiad!
Wybrany garnek musi być również dostosowany do przygotowywanej w nim żywności. Jeśli często gotujesz jednogarnkowe obiady, przyda Ci się garnek
okrągły
o średnicy ok. 25-33 cm. Gotujesz małe porcje lub mieszkasz sam? W zupełności wystarczą garnki o wymiarach do 20 cm. Gdy często zapiekasz całego kurczaka lub schab, przygotowujesz różnego rodzaju zapiekanki, najlepiej sprawdzą się garnki
owalne o wymiarach do 40 cm.
Chrupiący chleb z garnka
Naczynia wykonane z żeliwa świetnie nadają się do wypieku ciast i chleba. Ich wielkość powinna być dostosowana do ilości członków rodziny lub odwiedzających Cię gości, tak by nie marnować żywności. Chleb najlepiej piec w garnkach powyżej 20 cm, zarówno owalnych jak i okrągłych.
A może jeszcze deser?
Niewielkie garnki o średnicy 10 cm doskonale nadają się do przygotowania pysznych deserów. Od zapiekanych owoców, granoli, babeczek, muffinek po obłędne suflety. Warto zakupić zestaw garnuszków, dzięki temu deser będzie miał dodatkową rustykalną oprawę jeśli podasz go bezpośrednio na stół.
Wygląd również się liczy
Nie chodzi tu tylko i wyłącznie o kolor i estetykę. Żeliwne garnki
, szczególnie te pokryte emalią nie mogą mieć żadnych zadrapań, pęknięć, rys i uszkodzeń. Jedyne miejsce gdzie żeliwo
jest nieosłonięte emalią to rant naczynia. Brak emalii na wąskim brzegu zastosowano, ponieważ często podnoszona pokrywka mogłaby ją uszkodzić.
Cena garnków wykonanych z żeliwa jest wysoka i niewiele osób może pozwolić sobie na jednorazowy zakup większej ilości garnków. Należy jednak pamiętać że jest to inwestycja na lata – czasem nawet na pokolenia, a korzyści płynących z gotowania
w nich jest wiele. Dobrze dobrany pierwszy garnek zachwyci nawet najbardziej wymagające osoby i z łatwością spełni ich oczekiwania rozpalając miłość do żeliwa
i przekonanie, że nie ma lepszych garnków.