Przepis na pyszny gulasz bez mięsa

Gulasz jest wspaniałą propozycją na obiad nawet na kilka dni. Nadaje się bowiem nie tylko do jedzenia solo, ale także jako dodatek do innych potraw, na przykład placków ziemniaczanych. Gulasz mięsny jest już bardzo popularny, dlatego my postanowiliśmy skupić się na bezmięsnej propozycji tego dania, dzięki czemu potrawaPotrawa Przyrządź smaczne, zdrowe i wartościowe posiłki! będzie o wiele mniej kaloryczna.

Składniki:

  • 3 średnie cukinie
  • 2 zielone papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • pół łyżeczki cukru (opcjonalnie)

PrzygotowanieGotowanieZobacz jak gotować zdrowo i smacznie! :

  1. Umyj cukinie i pokrój je w kostkę.
  2. Paprykę oczyść z nasion i pokój w cienkie paski.
  3. Sparz pomidory, obierz ze skórki i pokój w niewielkie ćwiartki.
  4. Cebulę i czosnek posiekaj na drobną kostkę, w międzyczasie podgrzewając oliwę w garnku żeliwnym Godin.
  5. Wrzuć czosnek i cebulę do garnka i smaż, aż nabierze złotego koloru.
  6. Dodaj cukinię i paprykę. Duś na małym ogniu przez około 20 minut.
  7. Dołóż pomidory oraz przyprawy (również cukier, jeśli decydujesz dodać odrobinę dla smaku), dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez kolejne 20-30 minut.
  8. Po ugotowaniu zdejmij z ognia i dodaj natki pietruszki. Twój gulasz bez mięsa jest gotowy.
    Smacznego!

Powiązane Artykuły

Pyszny gulasz z indykiem 18 kwietnia 2016
Duszony schab zamiast sklepowej wędliny 18 marca 2016