Zdrowa dieta z garnkami żeliwnymi

garnki-zeliwne

Odpowiednia dieta oraz sposób przygotowania posiłku są dzisiaj o wiele ważniejsze niż kiedyś. Zmienił się nasz sposób życia, większą część dnia spędzamy siedząc, a na obiad wybieramy restauracje, w których możemy zjeść posiłek szybko i tanio, często kosztem naszego zdrowia i figury. I chociaż wielu z nas chce zmienić sposób życia na zdrowszy, w większości przypadków na całkowite przewartościowanie dnia i diety nie wystarcza już czasu. W zdrowym i szybkim gotowaniu mogą pomóc nam naczynia żeliwneGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dań.

Ograniczenie tłuszczu dzięki żeliwie

Każda osoba, która kiedykolwiek była na diecie, na pewno słyszała, że odchudzając się najlepiej zrezygnować ze smażonych mięs na rzecz gotowanych. Jest w tym pewna trochę prawdy, ponieważ pierwszą zasadą zdrowego żywienia jest ograniczenie spożywania niepotrzebnych tłuszczów. Gotując w naczyniach ceramicznych czy teflonowych już samo to staje się problematyczne – jak ograniczyć tłuszcz, kiedy bez niego potrawy nieustannie przywierają do naczyń? Pod tym względem przewagę mają naczynia żeliwneGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dań emaliowane, które są całkowicie odporne na przywieranie. Dzięki temu możemy zacząć gotować zdrowsze i lżejsze posiłki bez dodatku tłuszczu. A jeśli do pieczenia czy smażenia nie będziemy używać oleju, umożliwimy wytopienie tłuszczu z przygotowywanego mięsa. W ten prosty sposób będziemy mogli przestrzegać zasad zdrowego i niskotłuszczowego odżywiania nie rezygnując ze smacznych, choć smażonych dań.

Więcej warzyw w diecie

Bardzo ważną rolę w diecie pełni spożywanie odpowiedniej ilości warzyw, z czym największy problem mają zazwyczaj dzieci. Nasze pociechy bardzo chętnie jedzą surówki z marchwi i jabłka, ale bardzo trudno przekonać je do skosztowania innych warzyw. Pamiętam, że bardzo trudno było mi nakłonić dzieci do zjedzenia gotowanych brokułów czy kalafiora – ich głównych argumentem było stwierdzenie, że skoro te jarzyny nie mają smaku, to po co je jeść. Nie można odmówić im racji, ponieważ faktycznie, warzywa gotowane w naczyniach stalowych, które wtedy posiadałam, traciły swój indywidualny smak, co więcej przejmowały metaliczny posmak, który nawet mnie nie przypadał do gustu. Mój problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw rozwiązał się w zasadzie sam z chwilą, kiedy kupiłam garnekGarnek ŻeliwnyWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań żeliwny. Tego typu naczynia są stworzone z naturalnych substancji, które nie oddają potrawom swojego zapachu czy smaku.

Przeczytaj też: Czy garnki żeliwne pochłaniają zapach jedzenia?

Co więcej, decydując się na emaliowane naczynia żeliwneGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dań będziemy mieli pewność, że garnekGarnek ŻeliwnyWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań nie przejmie smaku przyrządzanej w niej potrawy. Dzięki temu nawet przygotowując wiele rodzajów potraw w jednym naczyniu żeliwnym będziemy mieli pewność, że żadne z dań nie straci swojego indywidualnego smaku nawet, jeśli będą to tak wymagające uwagi potrawy, jak gotowane warzywa.

Odpowiednia dieta jest ważna nie tylko dla osób dorosłych w celu zachowania pięknej figury, ale przede wszystkim ze względu na dzieci, które potrzebują jej dla prawidłowego rozwoju. Dlatego warto jest zmienić nieco tryb życia, aby zapewnić długotrwałe zdrowieZdrowie Bądź zdrowy! Żeliwne garnki wykonane są w naturalny sposób i pozbawione są chemicznych dodatków. nie tylko nam ale i naszym najbliższym. Szczególnie, jeśli zmiana będzie tak prosta, jak wymiana naczyń na odpowiedniejsze modele.

Powiązane Artykuły

Jak smażyć w żeliwie? 7 lipca 2016
Zasady zdrowego żywienia 29 lutego 2016