Mycie naczyń żeliwnych nie różni się zbytnio od czyszczenia zwykłych garnków czy patelni. Jedyne, czego należy się wystrzegać, to czyszczenia ich w zmywarkach. Pozwoli to na dłuższe używanie naczyń w nienaruszonym stanie. Lepiej też nie szorować ich ostrymi zmywakami.
Mycie naczyń żeliwnych emaliowanych i nie pokrytych emalią
Naczynia żeliwne, które nie są pokryte emalią, dosyć łatwo pochłaniają wszelkie zapachy. Z tego powodu trzeba je myć po bieżącą wodą, ręcznie, w delikatnych płynach lub mleczkach. Do ich czyszczenia nie wolno używać zmywarki. Istnieje bowiem duże prawdopodobieństwo, że wchłoną zapach detergentów, który później wyczujemy w przygotowywanych w nich daniach.
Inaczej wygląda kwestia żeliwnych garnków i patelni pokrytych emalią. Emalia chroni naczynia przed wchłonięciem zapachów. Można je zatem czyścić zwykłymi kuchennymi detergentami i myć w zmywarce. Należy się jednak zastanowić nad tym drugim rozwiązaniem, ponieważ intensywność czyszczenia w zmywarce może zmatowić naczynia. Tym samym ich przydatność do użycia zostanie skrócona.
Żeliwo pokryte emalią jest odporne na rdzewienie. Dla pewności jednak po umyciu naczynia należy je przetrzeć papierowym ręcznikiem.
Zasady czyszczenia naczyń żeliwnych
Przy czyszczeniu naczyń żeliwnych należy przestrzegać następujących zasad:
- przed pierwszym umyciem dobrze jest przepłukać garnek
Garnek Żeliwny Wyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dańlub patelnię bardzo gorącą wodą;
- po użyciu, kiedy naczynie jest jeszcze gorące, nie wolno zalewać go zimną wodą. Tak postępuje się zwykle ze zwykłymi patelniami lub garnkami, aby odmokły od nich resztki jedzenia.
- jeśli naczynie z żeliwa jest mocno zabrudzone lub przywarły do niego resztki jedzenia, można je wyczyścić za pomocą sody oczyszczonej. Niewielką ilość tego środka należy nałożyć na wilgotną ściereczkę lub gąbkę i umyć naczynie, a potem dokładnie je opłukać pod bieżącą wodą;
- jeśli na ściankach garnka pozostaną resztki tłuszczu, należy go ostudzić i zetrzeć olej lub masło np. papierowym ręcznikiem;
- przechowując patelnie bądź garnki
Garnki Żeliwne Wyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dańz żeliwa, lepiej nie pozostawiać ich pod przykryciem. Nie powinno się też stawiać ich w zamykanych szafkach. Może się bowiem pojawić na nich rdza;
- pierwszym krokiem przy myciu żeliwne
Garnki Żeliwne Wyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dańgo naczynia jest oczyszczenie warstwy, która je chroni, np.: emalii lub lakieru. Naczyń z żeliwa nie powinno się też zmywać ostrymi zmywakami lub gąbkami. Jednak niektórzy producenci naczyń z powłoką (np. emaliowaną) dopuszczają stosowanie szorstkich zmywaczków;
- raz na jakiś czas (np. raz w miesiącu) po oczyszczeniu garnka można go natłuścić masłem, olejem lub margaryną. Zakonserwuje ona wnętrze naczynia i pozwoli dłużej z niego korzystać.