Przepis na kurczaka w winie

Kurczak w winie, czyli coq au vin to prosty sposób na smaczny oraz wykwintny obiad. Do jego przygotowania potrzebny będzie garnekGarnek ŻeliwnyWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań żeliwny, który równomiernie rozprowadzi ciepło po całym daniu.

Składniki potrzebne do przygotowania kurczaka w winie:

  • 1 średniej wielkości kurczak
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 butelka wina
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki
  • 10 g pieczarek
  • 5 łyżeczek suszonego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • koncentrat pomidorowy

Kurczak w winie – przygotowanieGotowanieZobacz jak gotować zdrowo i smacznie! krok po kroku

  1. Obierz cebulę, czosnek i marchewkę. Następnie pokrój je w niewielkie plasterki. Opłucz i posiekaj natkę pietruszki. Najlepiej, aby nie była zbyt drobno pokrojona. Odkrój tłuste kawałki kurczaka, a pozostałe mięso podziel na części i włóż do żeliwneGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dańgo garnka. Wrzuć do środka czosnek, cebulę i marchewkę. Dodaj też natkę pietruszki i przyprawy, czyli tymianek
    i liście laurowe.
  2. Polej kurczaka winem i przemieszaj składniki marynaty. Przykryj garnekGarnek ŻeliwnyWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań pokrywką i wstaw go do lodówki na co najmniej 6 godzin. Najlepiej jednak, aby mięso w marynacie chłodziło się przez całą noc. Dzięki temu odpowiednio skruszeje i nabierze aromatu powstałego po połączeniu warzyw, przypraw i wina.
  3. Po wyjęciu kurczaka z lodówki, osusz mięso papierowym ręcznikiem. Posól je i smaż po kilka minut na patelni z rozgrzanym masłem i olejem. Następnie zdejmij kurczaka z patelni,  a na jego miejsce połóż warzywa z marynaty. Marynatę zostaw w garnku. Podsmaż cebulę, marchewkę i czosnek. Dodaj do nich nieco koncentratu pomidorowego do smaku i zamieszaj.
  4. Kurczaka włóż z powrotem do żeliwneGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dańgo garnka. Przełóż go warzywami i polej marynatą. Przykryj garnekGarnek ŻeliwnyWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań pokrywką i wstaw go do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz mięso przez godzinę, po czym zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Pozostaw mięso w tej temperaturze przez kolejną godzinę. Następnie wyjmij garnekGarnek ŻeliwnyWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań z piekarnika i przełóż kurczaka na osobny talerz. GarnekGarnek ŻeliwnyWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań postaw na niewielkim gazie, aby odparować sos. Mieszaj go od czasu do czasu dotąd, aż zgęstnieje.
  5. Obierz pieczarki. Pokrój je oraz boczek w plastry. W tym samym czasie, kiedy odparowujesz sos, na patelni możesz go podsmażyć. Następnie włóż mięso do sosu, wymieszaj całość. Na patelnię, na której smażył się boczek, połóż pieczarki. Smaż kilka minut, dodaj je do sosu i zagęść go mąką. Wymieszaj sos i gotuj go przez kilka minut. Następnie spróbuj czy nie trzeba go doprawić, np. solą i cukrem. Do sosu włóż kurczaka. Mięso podawaj z ryżem i surówką. Zamiast ryżu możesz też wykorzystać chrupiącą bagietkę, którą będziesz maczać w sosie.
    Smacznego!