Kurczak w winie, czyli coq au vin to prosty sposób na smaczny oraz wykwintny obiad. Do jego przygotowania potrzebny będzie garnek żeliwny, który równomiernie rozprowadzi ciepło po całym daniu.
Składniki potrzebne do przygotowania kurczaka w winie:
- 1 średniej wielkości kurczak
- 150 g wędzonego boczku
- 1 butelka wina
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki mąki
- 10 g pieczarek
- 5 łyżeczek suszonego tymianku
- 2 liście laurowe
- koncentrat pomidorowy
Kurczak w winie – przygotowanie krok po kroku
- Obierz cebulę, czosnek i marchewkę. Następnie pokrój je w niewielkie plasterki. Opłucz i posiekaj natkę pietruszki. Najlepiej, aby nie była zbyt drobno pokrojona. Odkrój tłuste kawałki kurczaka, a pozostałe mięso podziel na części i włóż do żeliwnego garnka. Wrzuć do środka czosnek, cebulę i marchewkę. Dodaj też natkę pietruszki i przyprawy, czyli tymianek
i liście laurowe. - Polej kurczaka winem i przemieszaj składniki marynaty. Przykryj garnek pokrywką i wstaw go do lodówki na co najmniej 6 godzin. Najlepiej jednak, aby mięso w marynacie chłodziło się przez całą noc. Dzięki temu odpowiednio skruszeje i nabierze aromatu powstałego po połączeniu warzyw, przypraw i wina.
- Po wyjęciu kurczaka z lodówki, osusz mięso papierowym ręcznikiem. Posól je i smaż po kilka minut na patelni z rozgrzanym masłem i olejem. Następnie zdejmij kurczaka z patelni, a na jego miejsce połóż warzywa z marynaty. Marynatę zostaw w garnku. Podsmaż cebulę, marchewkę i czosnek. Dodaj do nich nieco koncentratu pomidorowego do smaku i zamieszaj.
- Kurczaka włóż z powrotem do żeliwnego garnka. Przełóż go warzywami i polej marynatą. Przykryj garnek pokrywką i wstaw go do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz mięso przez godzinę, po czym zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Pozostaw mięso w tej temperaturze przez kolejną godzinę. Następnie wyjmij garnek z piekarnika i przełóż kurczaka na osobny talerz. Garnek postaw na niewielkim gazie, aby odparować sos. Mieszaj go od czasu do czasu dotąd, aż zgęstnieje.
- Obierz pieczarki. Pokrój je oraz boczek w plastry. W tym samym czasie, kiedy odparowujesz sos, na patelni możesz go podsmażyć. Następnie włóż mięso do sosu, wymieszaj całość. Na patelnię, na której smażył się boczek, połóż pieczarki. Smaż kilka minut, dodaj je do sosu i zagęść go mąką. Wymieszaj sos i gotuj go przez kilka minut. Następnie spróbuj czy nie trzeba go doprawić, np. solą i cukrem. Do sosu włóż kurczaka. Mięso podawaj z ryżem i surówką. Zamiast ryżu możesz też wykorzystać chrupiącą bagietkę, którą będziesz maczać w sosie.
Smacznego!