logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



bigos

garnek żeliwny garnki żeliwne bigos
  • 120 g suszonych prawdziwków rozdrobnionych
  • 1 l bulionu wołowego
  • 0,5 kg boczku pokrojonego w kostkę
  • 4 średnie cebule posiekane
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 kg pieczeni wołowej, wieprzowej lub z dziczyzny pokrojonej w kostkę
  • 0,5 kg kiełbasy pokrojonej w półplasterki
  • 2 kg kiszonej kapusty wypułkanej i odsączonej
  • 0,5 kg szynki drobno pokrojonej
  • 0,5 l przecieru pomidorowego
  • 4 jabłka obrane i starte
  • 12 rozgniecionych owoców jałowca
  • 12 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka stołowa kminku
  • 2 listki laurowe
  • 0,5 l wytrawnego czerwonego wina
  1. Grzyby zalać bulionem i odstawić na 1 godzinę. Potem odcedzić grzyby a oba składniki odstawić
  2. Do dużego żeliwnego garnka włożyć boczek, czosnek i cebulę. Trzymac na średnim ogniu tak długo aż boczek się przyrumieni, od czasu do czasu mieszając.
  3. W garnku na warstwie boczku układać warstwami kiełbasę, grzyby, pieczeń i szybkę. Każdą z tych warstw przekladać warstwą kiszonej kapusty i częścią jałowca, kminku, pieprzu i liści laurowych. Na wierzch wyłożyć jabłka a wszystko zalać przecierem pomidorowym, bulionem i winem.
  4. Dusić na wolnym ogniu 2 – 2,5 godziny od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką
  5. Bigos najlepiej przyrządzić na 2 dzień przed podaniem.