logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



cassoulet

garnek żeliwny garnki żeliwne cassoulet
  • 250 g białej fasoli moczonej przez noc w zimnej wodzie
  • 200 g boczku w kawałku
  • ½ marchewki
  • ½ cebuli z wbitym goździkiem
  • 2 x bouquet garni
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g tłuszczu gęsiego lub smalcu
  • 200 g łopatki wieprzowej podzielonej na 8 części
  • 200 g łopatki baraniej podzielonej na 8 części
  • 1 cebula posiekana
  • 2 pomidory bez skórki i gniazd nasiennych posiekane
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 300 g kiełbasy czosnkowej pokrojonej w plasterki
  • 4 kiełbaski wieprzowe pokrojone
  • 350 g gotowanego lub peklowanego mięsa kaczki w kawałkach
  • 2 kromki chleba pokruszone
  1. Fasolę, boczek, marchew, cebulę z goździkiem, 1 bouquet garni i ząbek czosnku włożyć do żeliwnego garnka, zalać wodą tak, by przykrywała składniki i gotować na wolnym ogniu przez 1,5 godziny
  2. W drugim żeliwnym garnku stopić 25 g tłuszczu. Obsmażać na brazowo doprawione solą i pieprzem wieprzowinę i baraninę. Wyjąć mięso z garnka i odstawić. Włożyć posiekaną cebulę i smażyć aż będzie miękka. Dodać pomidory, posiekany czosnek i bouquet garni. Doprowadzić do wrzenia, dodać mięso i przykryć. Wstawic na 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ºC
  3. Z pierwszego garnka usunąć warzywa i bouquet garni. Wyjąć boczek, ostudzić, pokroić i odstawić. Odcedzić fasole i odstawić. Sos przelać do drugiego garnka.
  4. Do drugiego garnka dodać kiełbasy, drób. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 160 ºC i wstawić garnek na 20 minut. Usunąć bouquet garni. Odlać sos do innego naczynia.
  5. Nagrzać duży garnek żeliwny. Na dnie ułożyć połowę boczku, połowę fasoli, wymieszaną wieprzowinę, baraninę, kiełbasy i drób. Wlać 400 ml sosu, wyłożyć resztę fasoli, posypać pozostałym boczkiem i pokruszonych chlebem. Polać pozostałym tłuszczem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 150 ºC przez godzinę aż chleb będzie złotobrązowy.