Wyszukiwarka
czulent
- 5 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 kg wołowiny pokrojonej w krubą kostkę
- 4 cebule pokrojone w cienkie półplasterki
- 6 ząbków czosnku drobno posiekanych
- 500 g suchej białej fasolki moczonej następnie przez 8 godzin
- 120 g kaszy pęczak
- 1,2 kg średniej wielkości ziemniaków obranych i pokrojonych na ćwiartki
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka papryki
- 2 łyżeczki soli
- pieprz
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki brązowego cukru
- 500 g kiełbasy wołowej
- W dużym garnku żeliwnym rozgrzać oliwę i smażyć mięso partiami przez 10 minut.
- Mięso odłożyć w ciepłe miejsce. Do garnka żeliwnego włożyć cebulę i smażyć przez 10 minut. Dodać czosnek i smażyć przez 1 minutę i zdjąć garnek żeliwny z ognia. Odsączyć fasolę i ułożyć na cebuli. Układać warstwami mięso, kaszę i ziemniaki przekładając je tymiankiem, papryką, solą, pieprzem i liśćmi laurowymi
- Rozgrzać mały garnek żeliwny. Wrzucić cukier i 2 łyżki wody. Gotować na dużym ogniu do uzyskania karmelu. Wlać 2 łyżki wody i mieszać aż karmel się rozpuści. Dodać do pozostałych składników.
- Do garnka dolać wody aby przykryła wszystkie składniki. Przykryć, doprowadzić do wrzenia i dusić na małym ogniu przez 30 minut.
- Wmieszać pokrojoną w grube plastry kiełbasę i wstawić garnek żeliwny na 12 godzin do piekarnika nagrzanego do temperatury 110ºC.