logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



fondue

garnek żeliwny garnki żeliwne fondue
  • 300 g startego ementalera
  • 300 g startego grujera
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml wytrawnego białego wina
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 kieliszek kirszu (wódka wiśniowa)
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • pieprz i gałka muszkatołowa
  1. Żeliwny garnek natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Cały czosnek drobno posiekać i wrzucić do garnka, wlać wino, sok z cytryny i zagotować na małym ogniu.
  2. Dodać starte sery i mieszać drewnianą łyżką aż masa stanie się gładka. Zdjąć z ognia.
  3. Mąkę kukurydzianą wymieszać z kirszem na gładką masę, dodać do masy serowej i mieszać aż zgęstnieje. Doprawić pieprzem i gałką muszkatołową
  4. Postawić na przenośnym podgrzewaczu i mieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką.
  5. Do zanurzania w masie serowej przygotować jasne i ciemne pieczywo oraz jabłka pokrojone w grubą kostkę. Podawać z ogórkami konserwowymi, kiszonymi, oliwkami, marynowanymi grzybami itp.