Wyszukiwarka
fondue
- 300 g startego ementalera
- 300 g startego grujera
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml wytrawnego białego wina
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 kieliszek kirszu (wódka wiśniowa)
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- pieprz i gałka muszkatołowa
- Żeliwny garnek natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Cały czosnek drobno posiekać i wrzucić do garnka, wlać wino, sok z cytryny i zagotować na małym ogniu.
- Dodać starte sery i mieszać drewnianą łyżką aż masa stanie się gładka. Zdjąć z ognia.
- Mąkę kukurydzianą wymieszać z kirszem na gładką masę, dodać do masy serowej i mieszać aż zgęstnieje. Doprawić pieprzem i gałką muszkatołową
- Postawić na przenośnym podgrzewaczu i mieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką.
- Do zanurzania w masie serowej przygotować jasne i ciemne pieczywo oraz jabłka pokrojone w grubą kostkę. Podawać z ogórkami konserwowymi, kiszonymi, oliwkami, marynowanymi grzybami itp.