Wyszukiwarka
kapuśniak
- 500 g kiszonej kapusty
- 0,6 l bulionu wołowego
- 100 g boczku pokrojonego w słupki
- 1 łyżka mąki
- 0,5 kg ziemniaków pokrojonych w grubą kostkę
- 1 liść laurowy
- pół łyżeczki ziaren kminku
- W garnku żeliwnym zalać kapustę 1 litrem wody, dodać kminek, liść laurowy i gotować przez 1 godzinę
- W drugim garnku żeliwnym zagotować bulion, wrzucić do niego ziemniaki i gotować przez 15 minut
- W małym garnku zeliwnym smażyć poczek aż sie zarumieni. Przełożyć boczek do garnka z bulionem a do wytopionego tłuszczu wsypać mąkę i smażyć przez 1 minutę ciągle mieszając. Dodać kilka łyżek bulionu, wymieszać i przełożyć do garnka z bulionem
- Połączyć bulion z kapustą, doprawić do smaku solą i pieprzezm i gotować jeszcze przez 10 minut