logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



ratatouille

garnek żeliwny garnki żeliwne ratatouille
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 250 g posiekanych pomidorów bez skórki i gniazd nasiennych
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 czerwona papryka pokrojona w cienkie paski
  • bouquet garni
  • 250 g cukinii pokrojonej w słupki
  • 250 g bakłażanów pociętych w słupki
  • 60 g świeżej bazylii posiekanej
  1. W żeliwnym garnku smażyć na średnim ogniu cebulę przez 3 - 5 minut. Dodać pomidory, czosnek i dusić przez 15 minut od czasu do czasu mieszając
  2. Na osobnej patelni osobno przez 2 – 4 minuty obsmażać na oliwie paprykę, cukinię i bakłażana. Wraz z bouquet garni dodać do garnka z masą pomidorową. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Garnek żeliwny wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ºC, przykryć i zapiekać przez 30 minut.
  4. Przed podaniem usunąć bouquet garni i wymieszać z posiekaną bazylią.