Wyszukiwarka
ratatouille
- 1 cebula drobno posiekana
- 80 ml oliwy z oliwek
- 250 g posiekanych pomidorów bez skórki i gniazd nasiennych
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 czerwona papryka pokrojona w cienkie paski
- bouquet garni
- 250 g cukinii pokrojonej w słupki
- 250 g bakłażanów pociętych w słupki
- 60 g świeżej bazylii posiekanej
- W żeliwnym garnku smażyć na średnim ogniu cebulę przez 3 - 5 minut. Dodać pomidory, czosnek i dusić przez 15 minut od czasu do czasu mieszając
- Na osobnej patelni osobno przez 2 – 4 minuty obsmażać na oliwie paprykę, cukinię i bakłażana. Wraz z bouquet garni dodać do garnka z masą pomidorową. Doprawić solą i pieprzem.
- Garnek żeliwny wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ºC, przykryć i zapiekać przez 30 minut.
- Przed podaniem usunąć bouquet garni i wymieszać z posiekaną bazylią.