Wyszukiwarka
strogonow
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 600 g polędwicy wołowej pokrojonej w wąskie paski
- 30 g masła
- 5 szalotek drobno posiekanych
- 1 łyżka papryki w proszku
- 100 g pieczarek pokrojonych w palsterki
- 25 ml białego octu winnego
- 50 ml brandy
- 250 ml wywaru warzywnego
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 50 g korniszonów pokrojonych w słupki
- W żeliwnym garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Na dużym ogniu partiami smażyć mięso na jasnobrązowy kolor. Odstawić w ciepłe miejsce.
- W tym samym żeliwnym garnku stopić masło i smażyć szlotki przez 2 minuty. Dodać paprykę i smażyć przez 1 minutę. Dodać pieczarki i smażyć na dużym ogniu aż odparują. Dodać ocet i gotowac przez 1 minutę. Dodać brandy i gotować aż połowa odparuje. Dodać wywar i również odparować połowę. Dodać połowę śmietany, mięso i korniszony. Podgrzać.
- Polać resztą śmietany i podawać z ryżem