logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



tajine

garnek żeliwny garnki żeliwne tajine
  • 1 kg jagnięciny pokrojonej w kostkę
  • 500 g suszonych śliwek
  • 250 g migdałów
  • 1 duża cebula drobno posiekana
  • 0,5 l białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka przyprawy ras el hanout
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • oliwa z oliwek
  1. W żeliwnym garnku zeszklić cebulę na oliwie. Dodać mięso i przyprawy. Obsmażać przez kilka minut. Przykryć wodą i gotować na wolnym ogniu przez 1,5 godziny.
  2. W tym czasie zalać śliwki winem i odstawić.
  3. 5 minut przed końcem gotowania mięsa dodać odsączone śliwki
  4. Na patelni na oliwie obsmażyć na złoto migdały.
  5. Doprawić mięso do smaku solą i pieprzem, dodać migdały i podawać w uprzednio rozgrzanych żeliwnych mini rondelkach.