Wyszukiwarka
tajine
- 1 kg jagnięciny pokrojonej w kostkę
- 500 g suszonych śliwek
- 250 g migdałów
- 1 duża cebula drobno posiekana
- 0,5 l białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka przyprawy ras el hanout
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- oliwa z oliwek
- W żeliwnym garnku zeszklić cebulę na oliwie. Dodać mięso i przyprawy. Obsmażać przez kilka minut. Przykryć wodą i gotować na wolnym ogniu przez 1,5 godziny.
- W tym czasie zalać śliwki winem i odstawić.
- 5 minut przed końcem gotowania mięsa dodać odsączone śliwki
- Na patelni na oliwie obsmażyć na złoto migdały.
- Doprawić mięso do smaku solą i pieprzem, dodać migdały i podawać w uprzednio rozgrzanych żeliwnych mini rondelkach.