Garnki żeliwne
projektowane i produkowane są z myślą o osobach, którym zależy na trwałych i solidnych naczyniach – takich, w których z łatwością można przygotować zdrowe posiłki dla całej rodziny. Zastosowanie wysokiej jakości materiałów
w produkcji takich przedmiotów sprawia, że spełnią one oczekiwania nawet najbardziej wymagających użytkowników.
Inwestycja na lata
Żeliwo to niezwykle trwały materiał, a warstwa pokrywającej go emalii dodatkowo zwiększa jego wytrzymałość mechaniczną na zarysowania i uderzenia. Prawidłowe użytkowanie i właściwa konserwacja zagwarantują, że garnki
będą mogły być wykorzystywane przez całe życie nawet przy intensywnym użytkowaniu.
Smak
Garnki wykonane z żeliwa korzystnie wpływają na smak i aromat przygotowywanych w nich potraw, zapewniając niezapomniane wrażenia smakowe za każdym razem, niezależnie od stopnia eksploatacji.
Uniwersalność
Naczynia żeliwne doskonale sprawdzają się podczas gotowania, duszenia, pieczenia, smażenia, zapiekania czy odgrzewania potraw różnego rodzaju. Z powodzeniem można w nich przygotowywać zupy, sosy, mięsa, ryby, owoce morza, pasztety, zapiekanki, dania warzywne, makarony, ryże, kasze, kompoty, a nawet desery. Ogromną zaletą jest możliwość wykorzystywania tych garnków na kuchenkach gazowych, ceramicznych, indukcyjnych i elektrycznych. Równocześnie wstawienie naczynia do nagrzanego piekarnika nie wpłynie nie wpłynie niekorzystnie na żadną z ich właściwości, co może się zdarzyć w przypadku zwykłych garnków. Dzięki zastosowaniu powłoki emaliowanej wyroby żeliwne
mogą być myte w zmywarkach do naczyń.
Emalia
Zastosowanie ceramicznej emalii znacząco wpływa na zmniejszenie przywierania przygotowywanych potraw, równocześnie pozwalając na wykorzystanie mniejszej ilości tłuszczu podczas ich obróbki termicznej. To z kolei wpływa na zmniejszenie kaloryczności dań, ułatwia zmianę nawyków żywieniowych oraz kontrolę stosowanej diety. Emalia użyta w garnkach Godin jest ekologiczna, bezpieczna dla zdrowia, a co najważniejsze – nie reaguje z przygotowywaną żywnością, nawet
z produktami o kwaśnym odczynie.
Równomierny rozkład ciepła
Żeliwo charakteryzuje się bardzo dobrym przewodnictwem cieplnym, dzięki czemu szybko się nagrzewa, równomiernie rozprowadza ciepło na całej powierzchni naczynia i przez długi czas utrzymuje temperaturę. Rozkład ciepła zmniejsza czas przygotowania potraw, zużycie energii i umożliwia stałą cyrkulację płynów wewnątrz garnka, zapewniając soczystość przygotowanych dań. Dodatkowo estetyczne wykonanie garnków umożliwia serwowanie ich bezpośrednio na stół bez obaw, że podana potrawa
szybko wystygnie.
Zakup naczyń wykonanych z żeliwa z powłoką emaliowaną to doskonała inwestycja w zdrowe gotowanie. Dodatkowo wysoka jakość wykonania oraz zastosowanie emalii gwarantuje, że garnki
zachowają wszystkie swoje właściwości przez wiele lat, mimo intensywnego i codziennego użytkowania.