Kupując wyposażenie kuchenne warto zwrócić uwagę na drobne przedmioty, których będziemy często używać, np. noże i młynek do pieprzu. Bardzo istotne są także naczynia. Warto postawić na ich jakość i zdecydować się na trwałe garnki żeliwne
.
Wyposażenie, które jest niezbędne w kuchni
Urządzając kuchnię najwygodniej będzie sporządzić listę niezbędnych rzeczy, aby przy gotowaniu obiadu lub pieczeniu ciasta nie zostać nieprzyjemnie zaskoczonym. Przedmioty, które powinny znaleźć się w każdej kuchni to:
- szklanki – przynajmniej jedna musi mieć standardowy rozmiar 250 ml – dzięki temu łatwo będzie można odmierzyć ilość płynu lub innego produktu spożywczego; w przepisach często pojawia się miara jednej szklanki;
- noże – konieczny jest zakup małego noża do obierania np. warzyw; potrzebny będzie też duży nóż z szerokim ostrzem, przydatny przy krojeniu mięsa; nóż z długim, cienkim ostrzem wykorzystamy np. do filetowania ryb;
- młynek do pieprzu, dzięki któremu będziemy używać świeżo mielonego pieprzu, co znacznie wzbogaci smak przygotowywanych potraw;
- trzepaczka- wykorzystuje się ją do robienia omletów, ciast i ciasteczek;
- tarka – wystarczy najprostsza, czterokątna; ściera się na niej głównie warzywa
i owoce; - sitko i durszlak – do odcedzania makaronu, ryżu, kasz itp.; najlepiej kupić dwie wersje: mniejszą i większą;
- deska do krojenia – warto kupić dwie: mniejszą i dużą, szeroką deskę; do wyboru są te z drewna, plastiku i wielu innych materiałów;
- blender do przygotowywania smoothie, miksowania kremowych zup i innych zastosowań;
- czajnik.
Jakie naczynia kupić? Zalety garnków żeliwnych
W kuchni przydadzą się garnki, patelnie oraz naczynie żaroodporne. Należy zwrócić uwagę na jakość kupowanych naczyń, które powinny nam służyć przez wiele lat. Odpowiednim wyborem są np. garnki
żeliwne
, które doskonale przewodzą ciepło. Można ich używać na kuchenkach gazowych, ceramicznych, indukcyjnych oraz elektrycznych. Emaliowane naczynia firmy Godin można myć w zmywarce. Są odporne na rdzę oraz zmniejszają ryzyko przywierania potraw do dna. Każdy garnek
ma dopasowaną rozmiarowo, wyprofilowaną pokrywkę, która tworzy zamknięty obieg pary wodnej. Dzięki temu w naczyniach Godin można nie tylko smażyć, piec i gotować w tradycyjny sposób, ale także przyrządzać niskokaloryczne potrawy na parze.
Dobrze jest wyposażyć się w trzy rondle o różnych rozmiarach i kształtach, np. okrągłym i owalnym. Oprócz tego warto przeznaczyć osobny garnek do gotowania ryżu i makaronu. Kupując garnki
żeliwne
, które długo zatrzymują ciepło warto też wyposażyć się w dębowe podstawki. Dzięki nim możemy postawić gorący garnek
na blacie bez obawy o jego zniszczenie.
Oprócz garnków warto też kupić patelnie z pokrywką: jedną o zwykłej głębokości, a drugą nieco głębszą np. do duszenia potraw. W kuchni przydadzą się także brytfanna do pieczenia ciast oraz naczynie żaroodporne.