Ciasto czekoladowe, tzw. brownie, będzie idealnie wilgotne po upieczeniu go w garnku żeliwnym. Naczynie dokładnie rozprowadzi ciepło po wypieku. Deser wyśmienicie komponuje się z kremem przygotowanym na bazie serka mascarpone lub z lodami.
Składniki na ciasto czekoladowe w garnku żeliwnym:
- 2/3 szklanki kakao,
- 50 g gorzkiej czekolady,
- 1/2 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki cukru, np. brązowego,
- 3 jaja,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2/3 szklanki oleju,
- 1/2 łyżeczki soli.
Ciasto czekoladowo-migdałowe przygotujesz z dodatkiem likieru migdałowego Amaretto i zmielonych migdałów. Możesz dodać do niego także pół kostki masła.
Sposób przygotowania czekoladowego ciasta
- Pokrój czekoladę na dosyć grube kawałki.
- Wymieszaj suche składniki na ciasto, tzn. kakao, pokrojoną czekoladę, mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, mąkę, i sól.
- Następnie, w oddzielnym naczyniu wymieszaj mokre składniki, tj. jaja i olej.
- Wlej mokre składniki do suchych i mieszając (najlepiej drewnianą łyżką), połącz je.
- Przelej masę na ciasto do żeliwne
Garnki Żeliwne Wyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dańgo garnka wysmarowanego tłuszczem, np. masłem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Brownie piecze się przez około 20 minut. Najlepiej sprawdzić czy jest gotowe, wkładając w ciasto drewniany patyczek. Jeśli po wyjęciu będzie suchy, możesz wyłączyć piekarnik.
Pyszne dodatki do ciasta czekoladowego
Ciasto czekoladowe zyska ciekawy smak po przełożeniu go kremem kasztanowym. Do jego zrobienia potrzebujesz:
- 250 g puree z kasztanów,
- 250 g serka mascarpone,
- 40 ml ciemnego rumu,
- 1 łyżeczki ekstraktu lub pasty z wanilii,
- 3 łyżek cukru pudru.
Przyrządzenie kremu kasztanowego jest niesamowicie łatwe: wystarczy, że ubijesz wszystkie składniki na jednolitą masę. Użyj do tego końcówek miksera, które służą do ubijania białek.
Równie pyszny krem, którego warto użyć do brownie przygotujesz na bazie:
- 350 g serka mascarpone,
- 3 łyżek cukru pudru,
- 500 ml śmietanki kremówki.
Ciasto czekoladowe wyśmienicie smakuje także z dodatkiem chili lub truskawek. Do masy na brownie warto też wlać półsłodkie bądź czerwone wino. Deser po upieczeniu można podać np. z lodami.
Ciasto będzie jeszcze słodsze i bardziej nasycone, jeśli udekorujesz je polewą czekoladową. Przygotujesz ją z gorzkiej bądź deserowej czekolady i masła lub też ze śmietany kremówki.