Samodzielne przygotowanie mięsa w domu daje pewność co do jakości całego wyrobu, jak i wykorzystanych składników. Kolejną zaletą jest możliwość indywidualnego dopasowania do własnych preferencji smakowych
i przygotowania dowolnych ilości – jedynym ograniczeniem jest wyłącznie wielkość garnka, w którym będzie przygotowywany.
Składniki:
- 1,2 kg schabu,
- ziołowa panierka,
- 2 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki papryki słodkiej,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- 3 łyżeczki majeranku,
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 2 ząbki czosnku
Zalewa:
- 2 łyżki soli,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1/4 łyżeczka pieprzu,
- 3-5 ziarenek ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 1-2 łyżeczki majeranku,
- 3 litry wody.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie wymieszaj przyprawy, natrzyj nimi przygotowany kawałek schabu,
a następnie zawiń go w folię aluminiową i włóż do lodówki na około 24 godziny.
2. Po upływie wyznaczonego czasu przygotuj zalewę w garnku. Wyciągnij schab
i delikatnie wmasuj przyprawy przed włożeniem mięsa do zalewy. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut.
3. Następnie zdejmij garnek z ognia, poczekaj, aż ostygnie i odstawić na 12 godzin do lodówki.
4. Po tym czasie wyjmij garnek, odczekać, aż osiągnie temperaturę pokojową, wstaw na kuchenkę i ponownie po doprowadzeniu do wrzenia, gotuj 10 minut.
Przepis jest czasochłonny, a jednocześnie nie wymagający skomplikowanych czynności i wysokich umiejętności kulinarnych. Kluczem do sukcesu jest dobre rozplanowanie kolejnych etapów przepisu. Długi czas oczekiwania w pełni rekompensuje smak tak przyrządzonego schabu. Marynowanie i duszenie nadaje mięsu kruchości i soczystości, a wykorzystane przyprawy podkreślają jego delikatny smak. Cienko pokrojony i ułożony na kanapkach zasmakuje całej rodzinie, nawet najmłodszym domownikom. Tak przygotowany schab można podać również na rodzinnym obiedzie.