Duszony schab zamiast sklepowej wędliny

Samodzielne przygotowanieGotowanieZobacz jak gotować zdrowo i smacznie! mięsa w domu daje pewność co do jakości całego wyrobu, jak i wykorzystanych składników. Kolejną zaletą jest możliwość indywidualnego dopasowania do własnych preferencji smakowych
i przygotowania dowolnych ilości – jedynym ograniczeniem jest wyłącznie wielkość garnka, w którym będzie przygotowywany.

      Składniki:

  • 1,2 kg schabu,
  • ziołowa panierka,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 3 łyżeczki majeranku,
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 2 ząbki czosnku

    Zalewa:

  • 2 łyżki soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1/4 łyżeczka pieprzu,
  • 3-5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1-2 łyżeczki majeranku,
  • 3 litry wody.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie wymieszaj przyprawy, natrzyj nimi przygotowany kawałek schabu,
    a następnie zawiń go w folię aluminiową i włóż do lodówki na około 24 godziny.

w ziolach

2. Po upływie wyznaczonego czasu przygotuj zalewę w garnku. Wyciągnij schab
i delikatnie wmasuj przyprawy przed włożeniem mięsa do zalewy. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut.

3. Następnie zdejmij garnekGarnek ŻeliwnyWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań z ognia, poczekaj, aż ostygnie i odstawić na 12 godzin do lodówki.

4. Po tym czasie wyjmij garnekGarnek ŻeliwnyWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań, odczekać, aż osiągnie temperaturę pokojową, wstaw na kuchenkę i ponownie po doprowadzeniu do wrzenia, gotuj 10 minut.

Przepis jest czasochłonny, a jednocześnie nie wymagający skomplikowanych czynności i wysokich umiejętności kulinarnych. Kluczem do sukcesu jest dobre rozplanowanie kolejnych etapów przepisu. Długi czas oczekiwania w pełni rekompensuje smak tak przyrządzonego schabu. Marynowanie i duszenie nadaje mięsu kruchości i soczystości, a wykorzystane przyprawy podkreślają jego delikatny smak. Cienko pokrojony i ułożony na kanapkach zasmakuje całej rodzinie, nawet najmłodszym domownikom. Tak przygotowany schab można podać również na rodzinnym obiedzie.

 

 

 

Powiązane Artykuły

Racuchy z owocami 27 grudnia 2016
Ziemniaki po cabańsku 24 czerwca 2016