Obiad to świetna okazja, aby usiąść, porozmawiać i spędzić czas z zresztą członków rodziny. Oczywiście domownicy najchętniej zasiadają do stołu, gdy czeka na nich coś dobrego. Przygotowując jednogarnkowy obiad masz znacznie więcej czasu, by cieszyć się miłą atmosferą w rodzinnym gronie.
Składniki na ok. 2 l zupy:
- 1,5 litra wody,
- 250 g mięsa mielonego z indyka,
- 150 g pieczarek,
- 3 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 czerwona cebula,
- ½ pora,
- ½ małej kapusty pekińskiej,
- ¼ korzenia selera,
- liść laurowy,
- 2 ziela angielskie,
- kilka ziarenek pieprzu
- majeranek,
- sól,
- pieprz,
- olej,
- 1 łyżka mąki pszennej.
Sposób przygotowania:
1.W garnku na niewielkiej ilości tłuszczu podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz pora pokrojonego w piórka. Gdy cebula będzie szklista, dodaj pieczarki pokrojone
w plasterki. Chwilę podsmażać na małym ogniu. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę
i wrzuć do garnka. Całość zalej wodą.
2. Marchew, pietruszkę i selera zetrzyj na szatkownicy lub tarce na grubym oczku. Dodaj do zupy razem z zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym.
3. W tym samym czasie przygotuj mięsne kuleczki. Wystarczy wziąć niewielką ilość mielonego mięsa i toczyć w dłoniach formując kulę. Aby kuleczki się nie sklejały, lekko obtocz je w mące i od razu wrzuć do garnka. Zupę należy gotować na małym ogniu do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
4. Pod koniec gotowania, do zupy dodać kapustę pokrojoną w drobne paseczki oraz resztę przypraw.
5. Ciepły gulasz podawaj z dodatkiem koperku lub natki pietruszki.
Czas przygotowania potrawy zależny jest od wielkości pokrojonych warzyw, ale szacuje się, że danie