Pyszny gulasz z indykiem

Obiad to świetna okazja, aby usiąść, porozmawiać i spędzić czas z zresztą członków rodziny. Oczywiście domownicy najchętniej zasiadają do stołu,  gdy czeka na nich coś dobrego. Przygotowując jednogarnkowy obiad masz znacznie więcej czasu, by cieszyć się miłą atmosferą w rodzinnym gronie.

Składniki na ok. 2 l zupy:

  • 1,5 litra wody,
  • 250 g mięsa mielonego z indyka,
  • 150 g pieczarek,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 czerwona cebula,
  • ½ pora,
  • ½ małej kapusty pekińskiej,
  • ¼ korzenia selera,
  • liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • kilka ziarenek pieprzu
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej,
  • 1 łyżka mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

1.W garnku na niewielkiej ilości tłuszczu podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz pora pokrojonego w piórka. Gdy cebula będzie szklista, dodaj pieczarki pokrojone
w plasterki. Chwilę podsmażać na małym ogniu. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę
i wrzuć do garnka. Całość zalej wodą.

2. Marchew, pietruszkę i selera zetrzyj na szatkownicy lub tarce na grubym oczku. Dodaj do zupy razem z zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym.

3. W tym samym czasie przygotuj mięsne kuleczki. Wystarczy wziąć niewielką ilość mielonego mięsa i toczyć w dłoniach formując kulę. Aby kuleczki się nie sklejały, lekko obtocz je w mące i od razu wrzuć do garnka. Zupę należy gotować na małym ogniu do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.

4. Pod koniec gotowania, do zupy dodać kapustę pokrojoną w drobne paseczki oraz resztę przypraw.

5. Ciepły gulasz podawaj z dodatkiem koperku lub natki pietruszki.

Czas przygotowania potrawy zależny jest od wielkości pokrojonych warzyw, ale szacuje się, że danieDanieDzięki żeliwnym garnkom przygotujesz pyszny i zdrowy obiad! jest gotowe po ok. 45 – 60 minutach. 

Powiązane Artykuły

Duszony schab zamiast sklepowej wędliny 18 marca 2016
Jabłka pieczone z amarantusem 24 maja 2016