Kilka faktów na temat francuskiej emalii ceramicznej

Oprócz nazwy nie łączy jej nic z chorobotwórczym reliktem pokrywającym komunistyczne naczynia i garnkiGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań. Francuzi potrafią okiełznać emalię
i sprawić, że doskonale chroni żeliwoŻeliwoŻeliwo rozprowadza ciepło równomiernie i stopniowo pozwalając na całkowitą kontrolę procesu gotowania przed zarysowaniami i nic do niej nie przywiera. Również to dzięki niej, nasze garnkiGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań mają piękne i żywe kolory.

Czym jest emalia?

GarnkiGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań z zewnątrz i wewnątrz pokrywa porcelanowa, ceramiczna emalia. Może być ona nakładana na naczynia na dwa sposoby w postaci szklistej emulsji lub płatków szkła nakładanych warstwowo. Następnie pokryte emalią naczynia wypala się
w bardzo wysokich temperaturach, dochodzących do nawet 1000 stopni Celsjusza. Emalia otrzymana z płatków szklanych będzie niezwykle gładka i błyszcząca. Ta
w postaci emulsji, po wypaleniu będzie delikatnie matowa i chropowata. Pomimo różnicy w wyglądzie ich właściwości są takie same.

Wysoka wytrzymałość

Dzięki procesowi wypalania, emalia charakteryzuje się wysoką wytrzymałością mechaniczną oraz odpornością na zarysowania i odpryski. Podczas normalnego,
a nawet intensywnego użytkowania przez wiele lat, emalia zachowuje wszystkie swoje cechy. GarnkiGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań nie są jednak niezniszczalne i nie należy ich narażać na szok termiczny oraz upadki.

Zdrowe gotowanieGotowanieZobacz jak gotować zdrowo i smacznie!

Ogromną i docenianą zaletą emalii są jej właściwości nieprzywierające. Smaży
i gotuje się na niej z łatwością. Niezależnie czy przygotowujesz mięso, ryby czy warzywa – nic do niej nie przywiera. Jednak nie zwalnia nas to z pilnowania potrawy podczas obróbki termicznej. Dodatkową zaletą emalii jest to, że dzięki właściwościom nieprzywierającym daje możliwość znacznego zmniejszenia ilości tłuszczu potrzebnego do przygotowania posiłku, a co za tym idzie zmniejszenia jego kaloryczności.

garnki_zeliwne_godin_kraków_26

Łatwiejsze mycie

Wysoka wytrzymałość mechaniczna oraz brak reakcji z detergentami sprawia, że garnkiGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań pokryte warstwą emalii mogą być myte ręcznie wodą z dodatkiem detergentu. Producenci zezwalają nawet na mycie w zmywarce, jednak nie jest to konieczne, ponieważ emalia jest bardzo łatwa w czyszczeniu i w zupełności wystarczy jej ręczne mycie. Nawet jeśli coś się przypali lub przyklei do powłoki, wystarczy zalać naczynie wodą na kilka do kilkunastu minut, a wszystko wręcz „samo” zejdzie. Dużą zaletą porcelanowej emalii jest również brak zacieków, dzięki czemu naczynia zawsze świetnie wyglądają i doskonale podkreślają wygląd potrawy.

Wygląd

Wiele osób zwraca uwagę na wygląd garnków, doceniając ich estetykę, urok, stylowe wykończenie i żywe kolory. To właśnie te cechy sprawiają, że naczynia świetnie się prezentują i z powodzeniem można serwować w nich dania bezpośrednio na stół. Zachwyt gości i rodziny – gwarantowany. Warto wspomnieć, że podczas koloryzowania emalii stosuje się wyłącznie naturalne barwniki, których kolory przez wiele lat będą równie intensywne jak w dniu zakupu.

garnki_zeliwne_godin_kraków_42

Emalia, a alergicy

Emaliowana ceramiczna powłoka jest antybakteryjna, nie wchodzi w reakcje ze związkami zawartymi w żywności i nie chłonie zapachów ani detergentów. Dzięki temu, w pokrytych nią garnkach bezpiecznie mogą gotować nawet alergicy. Dodatkowo, emalia jest całkowicie ekologiczna i bezpieczna dla zdrowia
oraz środowiska.

GarnkiGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań żeliwneGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dań są pokrywane emalią nie bez przyczyny. Ma ona wiele zalet
i znacznie ułatwia ich użytkowanie i pielęgnację, co sprawia, że popularność żeliwa rośnie i jest ono coraz chętniej stosowane w gospodarstwach domowych