Garnki żeliwne
to inwestycja na długie lata, pod warunkiem, że będą prawidłowo użytkowane, przechowywane i pielęgnowane. Tylko wtedy zachowają wszystkie swoje właściwości. Oferowane przez nas garnki
pokryte są warstwą porcelanowej emalii, która pod względem konserwacji nie jest tak wymagająca jak surowe żeliwo
. Jednak nie oznacza to, że nie trzeba o nie dbać.
GotowanieGotowanie Zobacz jak gotować zdrowo i smacznie! 
Garnki żeliwne
należy nagrzewać stopniowo. Dlatego podczas gotowania nie powinno się ustawiać pod nimi dużego płomienia lub grzania. W przypadku kuchenek indukcyjnych to samo dotyczy funkcji Boost. Należy pamiętać, że żeliwo
znakomicie przewodzi ciepło i wraz ze wzrostem temperatury lekko się rozpręża. Szybkie nagrzewanie, a co za tym idzie nagłe rozprężenie, spowoduje uszkodzenie
i utratę części właściwości naczynia.
Akcesoria kuchenne
Podczas gotowania, smażenia czy duszenia, najlepiej używać drewnianych lub silikonowych tekstyliów. Metalowe przyrządy nie uszkodzą warstwy emalii, ale
z czasem mogą ją zmatowić, co negatywnie wpłynie na jej nieprzywierające właściwości.
Szok termiczny
Garnki żeliwne
nie są odporne na nagłe zmiany temperatury. Nie tylko nie należy ich szybko nagrzewać, ale również i schładzać. Po zakończeniu gotowania lub smażenia, naczynie należy odstawić do wystudzenia i dopiero wtedy można je umyć lub schować.
Mycie
Zastosowana ceramiczna emalia nie wchłania detergentów, dlatego może być myta ręcznie wodą z ich dodatkiem. Chociaż producenci zezwalają również na mycie żeliwnych garnków emaliowanych w zmywarkach, lepiej jednak myć je ręcznie, ponieważ zmywarka może zmatowić powłokę nieprzywierającą.
Natłuszczanie
Aby dobrze zabezpieczyć garnki, dobrze jest co jakiś czas po umyciu przetrzeć je ręcznikiem papierowym delikatnie nasączonym olejem roślinnym. Dzięki temu prostemu zabiegowi powłoka nieprzywierająca zachowa swoje właściwości na dłużej.
Przechowywanie
Pomimo, że emalia jest odporna na zarysowania, nie należy układać naczyń
i garnków jeden na drugim. Powinny być przechowywane osobno, ponieważ podczas wyciągania z półki mogą się zarysować lub wypaść i uszkodzić.
Niezależnie od daty zakupu i intensywności użytkowania emaliowane o garnki żeliwne
należy dbać już od pierwszego użycia. Zagwarantuje to ich długą trwałość
z zachowaniem wszystkich swoich właściwości.