Garnki żeliwne
są niezwykle uniwersalne i wszechstronne. Można w nich nie tylko gotować, dusić i zapiekać, ale również piec domowe ciasta, chleby
i bułki. Wypieki z żeliwa są delikatne i puszyste, a pieczywo ma piękną, złocistą i chrupiącą skórkę.
Przygotuj garnekGarnek Żeliwny Wyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań
do pieczenia
Niezależnie czy pieczesz ciasto czy chleb, garnek którego używasz, w całości powinien być z żeliwa. Jeżeli posiada uchwyty lub rączki wykonane z tworzywa, na czas pieczenia należy je zdemontować. Nie ma potrzeby smarowania naczynia. Emaliowana powłoka doskonale zapobiega przywieraniu. Aby ułatwić sobie wyciągnięcie delikatnego ciasta można wyłożyć garnek
papierem do pieczenia, jednak nie jest to konieczne.
Wybierz właściwy rozmiar
Rozmiar garnka należy dobrać do ilości ciasta i jego zdolności wypiekowych.
W przypadku bochenków chleba garnek nie powinien być szerszy niż średnica uformowanego bochenka. W zbyt szerokim naczynku wyrośnie na boki zamiast
w górę. W przypadku ciast np. biszkopta, ilość ciasta powinna sięgać maksymalnie do połowy ścianek. W przeciwnym wypadku istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że ciasto może wypłynąć podczas pieczenia.
Rozgrzej garnekGarnek Żeliwny Wyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań
Większość ciast i innych domowych wypieków wkłada się do nagrzanego piekarnika. Ponieważ żeliwo źle znosi nagłe zmiany temperatury, garnek
koniecznie trzeba rozgrzać przed pieczeniem. Aby nie czekać z gotowym ciastem, najlepiej zacząć rozgrzewać piekarnik z garnki
em chwilę przed rozpoczęciem jego przygotowywania. W zależności od rozmiarów naczynia czas potrzebny do rozgrzania waha się
w przedziale 45-60 minut. Temperatura grzania to minimum 220 st. Celsjusza.
W momencie, gdy garnek będzie dobrze rozgrzany, można wkładać do niego ciasto lub bochenek. Należy pamiętać, że ciasto nie może być zimne i powinno mieć temperaturę pokojową. W nagrzanym garnku ciasto lepiej wyrośnie i nie przywrze do ścianek. Zbyt krótki czas nagrzewania naczynia wiąże się z wydłużeniem czasu pieczenia i słabszym wyrośnięciem ciasta.
Pamiętaj o przykrywce
Szczególnie podczas pieczenia pieczywa. Wysoka temperatura i przykrywka zmieniają żeliwny garnek w swoisty piec chlebowy. Dzięki temu zarówno bułeczki jak i bochenki mają chrupiącą skórkę i lekko wilgotny miąższ pełen pęcherzyków powietrza. Również ciasta np. sernik lub biszkopt, znacznie lepiej wyrosną pod przykrywką i nie wysuszą się jak w zwykłej formie.
Wypieki z żeliwnych garnków mają swój niepowtarzalny i rustykalny urok. Żeliwo pozwala uzyskać ciasta i pieczywo skrywające pod chrupiącą skórką niezwykle puszyste i lekko wilgotne wnętrze. Dodatkowo domowe wypieki z garnków żeliwnych dłużej pozostają świeże.