Wypieki z garnków żeliwnych

GarnkiGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań żeliwneGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dań są niezwykle uniwersalne i wszechstronne. Można w nich nie tylko gotować, dusić i zapiekać, ale również piec domowe ciasta, chleby
i bułki. Wypieki z żeliwa są delikatne i puszyste, a pieczywo ma piękną, złocistą i chrupiącą skórkę.

Przygotuj garnekGarnek ŻeliwnyWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań do pieczenia

Niezależnie czy pieczesz ciasto czy chleb, garnekGarnek ŻeliwnyWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań którego używasz, w całości powinien być z żeliwa. Jeżeli posiada uchwyty lub rączki wykonane z tworzywa, na czas pieczenia należy je zdemontować. Nie ma potrzeby smarowania naczynia. Emaliowana powłoka doskonale zapobiega przywieraniu. Aby ułatwić sobie wyciągnięcie delikatnego ciasta można wyłożyć garnekGarnek ŻeliwnyWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań papierem do pieczenia, jednak nie jest to konieczne.
gotowanie

Wybierz właściwy rozmiar

Rozmiar garnka należy dobrać do ilości ciasta i jego zdolności wypiekowych.
W przypadku bochenków chleba garnekGarnek ŻeliwnyWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań nie powinien być szerszy niż średnica uformowanego bochenka. W zbyt szerokim naczynku wyrośnie na boki zamiast
w górę.  W przypadku ciast np. biszkopta, ilość ciasta powinna sięgać maksymalnie do połowy ścianek. W przeciwnym wypadku istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że ciasto może wypłynąć podczas pieczenia.

Rozgrzej garnekGarnek ŻeliwnyWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań

Większość ciast i innych domowych wypieków wkłada się do nagrzanego piekarnika. Ponieważ żeliwoŻeliwoŻeliwo rozprowadza ciepło równomiernie i stopniowo pozwalając na całkowitą kontrolę procesu gotowania źle znosi nagłe zmiany temperatury, garnekGarnek ŻeliwnyWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań koniecznie trzeba rozgrzać przed pieczeniem. Aby nie czekać z gotowym ciastem, najlepiej zacząć rozgrzewać piekarnik z garnkiGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dańem chwilę przed rozpoczęciem jego przygotowywania. W zależności od rozmiarów naczynia czas potrzebny do rozgrzania waha się
w przedziale 45-60 minut. Temperatura grzania to minimum 220 st. Celsjusza.
W momencie, gdy garnekGarnek ŻeliwnyWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań będzie dobrze rozgrzany, można wkładać do niego ciasto lub bochenek. Należy pamiętać, że ciasto nie może być zimne i powinno mieć temperaturę pokojową. W nagrzanym garnku ciasto lepiej wyrośnie i nie przywrze do ścianek. Zbyt krótki czas nagrzewania naczynia wiąże się z wydłużeniem czasu pieczenia i słabszym wyrośnięciem ciasta.

chleb4

Pamiętaj o przykrywce

Szczególnie podczas pieczenia pieczywa. Wysoka temperatura i przykrywka zmieniają żeliwny garnekGarnek ŻeliwnyWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań w swoisty piec chlebowy. Dzięki temu zarówno bułeczki jak i bochenki mają chrupiącą skórkę i lekko wilgotny miąższ pełen pęcherzyków powietrza. Również ciasta np. sernik lub biszkopt, znacznie lepiej wyrosną pod przykrywką i nie wysuszą się jak w zwykłej formie.

Wypieki z żeliwnych garnków mają swój niepowtarzalny i rustykalny urok. ŻeliwoŻeliwoŻeliwo rozprowadza ciepło równomiernie i stopniowo pozwalając na całkowitą kontrolę procesu gotowania pozwala uzyskać ciasta i pieczywo skrywające pod chrupiącą skórką niezwykle puszyste i lekko wilgotne wnętrze. Dodatkowo domowe wypieki z garnków żeliwnych dłużej pozostają świeże.