Dobry chleb wymaga czasu, jednak smak własnoręcznie wykonanego bochenka w pełni wynagradza wysiłek i cierpliwość włożone w jego przygotowanie. Złocista i chrupiąca skórka, miękki miąższ i ten niesamowity aromat rozchodzący się po całym domu. Czegóż chcieć więcej? Przepisu na sprawdzony chleb!
Składniki:
- 350 g mąki pszennej chlebowej typ 750 lub 850,
- 100 g mąki graham,
- 350 g wody,
- 20 g drożdży (można zastąpić 2 płaskimi łyżeczkami suszonych),
- 9 g soli,
- 1 płaską łyżeczkę cukru,
- 1 łyżka siemienia lnianego (może być mielony),
- 1 łyżka nasion czarnuszki.
Opcjonalnie:
- 2 łyżki ulubionej mieszanki ziół

Sposób przygotowania:
1. W szklance zalej drożdże 2-3 łyżkami letniej wody, a następnie dodaj cukier. Całość odstaw na 10 -15 minut w ciepłe miejsce.
2. Sól również rozpuść w niewielkiej ilości wody. Dodanie
3. W dużej misce połącz mąkę z wodą, siemieniem i czarnuszką, a następnie kolejno dodaj drożdże i sól. Pamiętaj – drożdże zawsze przed solą!
4. Podczas wyrabiania ciasta, można posiłkować się mikserem. Ustaw szybkie obroty i wyrabiaj ciasto maksymalnie 10 minut. Na koniec można dodać zioła i delikatnie wymieszać całość.
5. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przykryj je wilgotną ściereczką, aby wierzch nie był wysuszony. Chlebek wyrasta około dwóch godzin. Po upływie połowy wyznaczonego czasu, należy delikatnie wyciągnąć ciasto z miski, uformować bochenek i ułożyć na stolnicy lub ściereczce obsypanej mąką.
6. Gdy bochenek jest już uformowany i ponownie wyrasta należy nastawić piekarnik i rozgrzać garnek w 220-250 st. Celsjusza przez ok 45 minut.
7. Aby sprawdzić czy bochenek jeszcze wyrasta, można zrobić próbę palca. Delikatnie, ale szybkim i zdecydowanym ruchem dotknij ciasta. Jeżeli odcisk wraca na swoje miejsce bochenek potrzebuje jeszcze trochę czasu. Jeżeli odcisk podniesie się do połowy wysokości reszty chlebka oznacza to, że jest w pełni gotowy do pieczenia.
8. Garnek wyjmij ostrożnie z piekarnika, włóż do niego bochenek, przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika i piecz 25-30 minut w 220 st. Celsjusza. Po upływie czasu zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 10-15 minut do zarumienienia skórki.
9. Po wyjęciu chleba z piekarnika od razu wyjmij go z garnka i połóż na kuchennej kratce. Chleb szybciej wystygnie i będzie miał chrupiącą skórkę również od spodu. Pozostawiony w ciepłym naczyniu chleb zrobi się miękki i zakalcowaty.