Jabłka pieczone z amarantusem

ŻeliwneGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dań garnuszki doskonale nadają się do przygotowywania zdrowych
i pysznych deserów. Nikt nie będzie w stanie oprzeć się tym soczystym
i słodkim jabłkom w pięknej i kolorowej oprawie z żeliwa. Na sam widok cieknie ślinka!

Składniki na 4 porcje:

  • 2 jabłka,
  • 4 łyżki ziaren amarantusa,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • garść suszonej żurawiny,
  • garść suszonej moreli,
  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Amarantusa przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie gotuj na małym płomieniu w trzykrotnie w większej ilości wody przez 15 minut. Amarantus nabierze smaku, jeżeli lekko posolisz wodę do gotowania.
  2. W trakcie gotowania należy przygotować jabłka. Jak wszystkie owoce przed spożyciem, trzeba je umyć. Następnie przekrój je na około ¾ wysokości otrzymując kapelusz/pokrywkę. Z pozostałej, większej części jabłka, wydrąż gniazda nasienne. Do tej czynności można wykorzystać specjalny przyrząd lub posiłkować się łyżeczką. Jabłka skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
    Ugotowanego amarantusa należy odcedzić i odstawić na chwilę do przestudzenia. Gdy ziarna amarantusa będą miały temperaturę zbliżoną do pokojowej, można wymieszać go z miodem, siemieniem i pokrojonymi
    w kostkę suszonymi owocami.
  3. Otrzymaną masą faszeruj wydrążone jabłka. Następnie przykryj odciętym wcześniej kawałkiem jabłka i przełóż je do garnuszków. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 200 st. Celsjusza przez około 20 minut. Zanim włożysz garnuszki do piekarnika, przykryj je przykrywką. Dzięki temu jabłka cały czas będą soczyste i nie popękają.
  4. Zapieczone jabłka można podawać na ciepło bezpośrednio w garnuszkach lub na zimno posypane szczyptą cynamonu. Ciepłe jabłka smakują doskonale również z dodatkiem lodów waniliowych lub bakaliowych.