Idealny sernik z garnka żeliwnego

Sernik mimo swojej prostoty, jest ciastem wymagającym i nie każdemu wychodzi. Czasem to kwestia przepisu lub umiejętności, a czasem piekarnika
i foremki. Delikatny w smaku, lekko wilgotny i puszysty – taki powinien być sernik i taki będzie, jeśli upieczesz go w garnku żeliwnym.

Składniki na spód:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g pokrojonego w kostkę zimnego masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka zimnej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę przez sitko. Następnie dodaj do niej cukier, masło
    i żółtko. Całość zagniataj razem, podobnie jak przy robieniu kruszonki.
  2. Gdy składniki będą dobrze wymieszane dodaj wodę i dalej zagniataj, formując kulkę ciasta.
  3. Gotowe cisto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
  4. Po upływie wyznaczonego czasu wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 5-10 mm.
  5. Ciasto przełóż do garnka i delikatnie nakłuj widelcem.
  6. Pamiętaj, że garnkiGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań żeliwneGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dań nie lubią nagłych zmian temperatury i ciasto nie może być zbyt zimne.
  7. Wstaw garnekGarnek ŻeliwnyWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań do piekarnika, ustaw grzanie na 190ºC i piecz do momentu, aż spód się zarumieni. W tym momencie wyjmij garnekGarnek ŻeliwnyWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań z piekarnika, odstaw do przestudzenia i przejdź do robienia masy serowej.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu półtłustego,
  • 200 g cukru,
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 5 dużych jajek,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 300 g malin,
  • 3/4 szklanki płatków migdałów.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmiel dwukrotnie w maszynce.
  2. W osobnej misce ubij całe jajka z dodatkiem cukru.
  3. Następnie do jednej misy przełóż zmielony twaróg, śmietanę, jajka roztrzepane z cukrem, ekstrakt z migdałów oraz obie mąki przesiane przez sito. Całość miksuj do momentu połączenia się wszystkich składników.
  4. Masę wylej na podpieczony wcześniej spód. Wierzch udekoruj malinami oraz płatkami migdałów.
  5. GarnekGarnek ŻeliwnyWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań przykryj przykrywką i wstaw do piekarnika. Ustaw temperaturę na 150ºC. Sernik piecz pod przykryciem przez 1 godzinę.
  6. Następnie ostrożnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 15 minut lub  do momentu aż wierzch ładnie się zrumieni.
  7. Wyłącz grzanie i pozostaw garnekGarnek ŻeliwnyWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań z ciastem do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Ciasto podawaj ze świeżymi malinami.

Sernik można przygotować w wersji mini w zestawie małych garnuszków, w których można podać ciasto bezpośrednio na stół.

 

Powiązane Artykuły

Słodkie czekoladowo-orzechowe suflety 15 kwietnia 2016
Ziemniaki po cabańsku 24 czerwca 2016