Ziemniaki po cabańsku

Jest to regionalna jednogarnkowa potrawaPotrawa Przyrządź smaczne, zdrowe i wartościowe posiłki! wywodząca się z powiatu chrzanowskiego w Małopolsce. W innych regionach Polski spotykana jest jako ziemniaki prażone, pieczonki czy kociołek. DanieDanieDzięki żeliwnym garnkom przygotujesz pyszny i zdrowy obiad! smakuje znakomicie, a przepis jest chętnie przekazywany z pokolenia na pokolenie. Najczęściej przygotowywany jest w większym gronie rodziny i przyjaciół, co dodatkowo wzbudza przyjemne skojarzenia z tym danieDanieDzięki żeliwnym garnkom przygotujesz pyszny i zdrowy obiad! m.

Wskazówka:

Ilość ziemniaków zależy od wielkości garnka żeliwneGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dańgo i liczby osób, które chcecie nakarmić. Dla 4-osobowej rodziny w zupełności wystarczy garnekGarnek ŻeliwnyWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań o średnicy 27 cm (4,5l). Na spotkanie w gronie przyjaciół, najlepiej sprawdzi się garnekGarnek ŻeliwnyWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań o średnicy 40 lub 33 cm (o pojemności odpowiednio 12 i 8,4l).

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • 1,5 kg młodych ziemniaków,
  • 0,3 kg marchewki,
  • 2 duże cebule,
  • 2 laski kiełbasy,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 1 burak,
  • 2-3 liście kapusty lub pergamin,
  • plastry boczku do wyłożenia dna garnka,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa dokładnie umyj, obierz. Jeśli wykorzystujesz młode ziemniaki możesz je tylko umyć.
  2. Następnie pokrój wszystkie składniki – ziemniaki w ćwiartki lub ósemki, marchew w plastry, cebulę w 5mm pióra, buraka w kostkę lub w plastry,
    a kiełbasę i boczek w plastry. Natkę możesz dodać w całości lub drobno posiekać.
  3. Potrawę układa się warstwowo w garnku. Na dnie ułóż plastry boczku. Ciepło palnika wytopi tłuszcz i zapobiegnie przypaleniu warzyw.
  4. Następne warstwy to ziemniaki, cebula, kiełbasa, marchewka, burak, natka. Poszczególne warstwy dopraw do smaku pieprzem i solą. Jeżeli starczy Ci składników i miejsca w garnku, warstwy można powtórzyć.
  5. Rozkładając ziemniaki, odłóż jedną lub dwie garści które utworzą ostatnią warstwę.
  6. Ziemniaki przykryj liśćmi kapusty lub pergaminem. Ich brzegi zawiń do środka garnka, a następnie całość mocno dociśnij rękoma i przykryj pokrywką. Liście lub pergamin z pokrywką zabezpieczą potrawę przed utratą pary i wilgoci, dzięki czemu warzywa się nie przypalą i będą miękkie.
  7. Ziemniaki po cabańsku gotuj na małym ogniu przez około 60 minut. Do przygotowania potrawy najlepiej sprawdza się garnekGarnek ŻeliwnyWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań żeliwny, który równomiernie rozprowadza ciepło. W zwykłym garnku dolna warstwa warzyw mogłaby się przypalić, a górna w tym samym czasie byłaby surowa.
  8. 10 minut przed końcem czasu sprawdź przy pomocy widelca, czy górna warstwa ziemniaków jest już miękka. W zależności od ich stopnia ugotowania skróć lub wydłuż czas gotowania.
  9. Po ugotowaniu przełóż całość do miski i dokładnie wymieszaj. Ziemniaki po cabańsku można jeść same lub przegryzając ogórkiem kiszonym i popijając szklanką kwaśnego mleka lub kefiru.

Ziemniaki po cabańsku są świetną alternatywą dla potraw z grilla i doskonale sprawdzą się jako jednogarnkowe danieDanieDzięki żeliwnym garnkom przygotujesz pyszny i zdrowy obiad! obiadowe. To co je wyróżnia, to niezwykle aromatyczne, soczyste warzywa i mięso. Przepis jest banalnie prosty, a żeby go wykonać potrzeba jedynie świeżych warzyw, kiełbasy i garnka żeliwneGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dańgo. Początkowo ziemniaki po cabańsku były przygotowywane nad ogniskiem lub żarem. GarnekGarnek ŻeliwnyWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań żeliwny ustawiało się na cegłach tak, aby płomień nie dotykał jego dna. PotrawaPotrawa Przyrządź smaczne, zdrowe i wartościowe posiłki! przygotowana na kuchence może nie ma tyle rustykalnego uroku, ale smakuje równie wyśmienicie.

Powiązane Artykuły

Przepis na kurczaka w winie 27 grudnia 2016
fasolka Przepis na sycącą fasolkę po bretońsku 29 września 2016