Latem nasz jadłospis staje się niezwykle kolorowy. Stragany i stoiska uginają się od ciężaru wielu rodzajów świeżych, soczystych i aromatycznych produktów, które tylko czekają, by je zjeść. Każdy znajdzie coś dla siebie wśród tylu rodzajów owoców i warzyw. Niestety sezon na większość owoców jest bardzo krótki, a mrożone nie zawsze smakują tak samo dobrze. Decydując się na własnoręczne przygotowanie przetworów owocowych z powodzeniem można zamknąć cząstkę ciepłego i słonecznego lata w słoiku.
Nie ma dżemu bez dobrych surowców
Kluczem do smakowitego sukcesu są dobrze wybrane owoce – bez nich nic się nie uda. Aby dżem lub powidła zachwycały swoim smakiem, wykorzystane do ich zrobienia owoce muszą być w pełni dojrzałe, soczyste, słodkie i najwyższej jakości, ale przede wszystkim świeże. Próbując „ratować” nadpsute, obite lub niedojrzałe owoce i dodając je do dżemu, zmarnujesz tylko swój czas, a także pieniądze.
Dlaczego garnkiGarnki Żeliwne Wyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań
żeliwneGarnki Żeliwne Wyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dań
są najlepsze do robienia domowych przetworów?
Domowe przetwory owocowe potrzebują czasu. Szczególnie wymagające, pod tym względem, są powidła. W tradycyjnych, babcinych przepisach prażenie śliwek trwa nawet 4 dni! Garnek ustawiany jest wtedy na maleńkim płomieniu lub wypiekany w piekarniku. Dopiero wtedy są najsmaczniejsze i nabierają swojego niepowtarzalnego smaku i aromatu. Powolne gotowanie
bez ryzyka przypalenia jest możliwe właśnie w garnkach żeliwnych. Doskonałe przewodnictwo cieplne oraz jego równomierny rozkład sprawia, że przetwory wręcz „robią się same”. Zarówno w przypadku powideł jak i dżemów nie powinno się mieszać owoców podczas prażenia. Ułatwia to odparowanie wody, a co za tym idzie otrzymanie preferowanej gęstości danego przetworu bez konieczności dodatku pektyn lub substancji żelujących. Wybierając żeliwny garnek
do przygotowania owocowych przetworów masz pewność, że będą one nie tylko smaczne, ale również zdrowe i odpowiednie dla całej rodziny.
Z cukrem czy bez?
Obecnie bardzo dużą uwagę poświęca się dodatkowi cukru do różnych produktów spożywczych. I słusznie – według najnowszych zaleceń żywieniowych należy obniżać spożycie cukrów prostych, szczególnie tych dodawanych do potraw i produktów spożywczych. Smaczne i słodkie dżemy lub powidła jak najbardziej można otrzymać bez dodatku białego cukru. Aby tego dokonać należy długo prażyć owoce z niewielkim dodatkiem wody. Pod koniec prażenia można dodać niewielką ilość soku z cytryny i/lub jabłkowego. Wit. C zapobiegnie zmianie koloru, a sok jabłkowy w razie potrzeby doda słodyczy. Ponieważ cukier w dżemie pełni rolę konserwującą, przetwory owocowe bez dodatku cukru należy koniecznie pasteryzować.