Leczo – danie pełne lata

Z pozoru prosta, wręcz chłopska, potrawaPotrawa Przyrządź smaczne, zdrowe i wartościowe posiłki! jednogarnkowa z warzyw i kiełbasy jest pełna kolorów, aromatów, a przede wszystkim smaku! Mało które danieDanieDzięki żeliwnym garnkom przygotujesz pyszny i zdrowy obiad! wygląda tak apetycznie jednocześnie przy tak niewielkim nakładzie pracy. Przygotowywane ze świeżych, sezonowych warzyw leczo skrywa w sobie cząstkę letniego słońca, którą możesz zamknąć w słoiku, by nawet zimą cieszyć się jego blaskiem.

Składniki dla 4 osób:

  • 2 duże papryki czerwone,
  • 2 papryki żółte,
  • 6 dojrzałych pomidorów,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 duża cukinia,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 laski kiełbasy,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz. Cebulę obierz z wierzchniej łupiny, z papryki usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój je w równą kostkę o boku około 1 cm.
  2. Kiełbasę przekrój na pół wzdłuż, a następnie pokrój na półplasterki.
  3. Do garnka żeliwneGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dańgo wlej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim cebulę, kiełbasę
    i paprykę.
  4. Gdy cebula zrobi się szklista, dodaj cukinię i pomidory. W przypadku cukinii kostka powinna być większa (około 1,5-2cm). Nie obieraj jej ze skórki, dzięki temu danieDanieDzięki żeliwnym garnkom przygotujesz pyszny i zdrowy obiad! zyska dodatkowy akcent kolorystyczny, a sama cukinia będzie utrzyma kształt i nie zmieni się w papkę podczas gotowania.
  5. Pomidory przed dodanieDanieDzięki żeliwnym garnkom przygotujesz pyszny i zdrowy obiad! m do garnka należy sparzyć i obrać ze skórki. Aby ułatwić sobie tą czynność natnij skórkę na krzyż, zalej ją wrzątkiem, a następnie przełóż pomidory do miski z zimną wodą i lodem.
  6. Obrane pomidory pokrój w ósemki i dodaj do garnka razem z wodą. Zamiast świeżych pomidorów można wykorzystać puszkę pomidorów – wtedy dodatek wody jest niepotrzebny.
  7. Potrawę dopraw do smaku i duś blisko 15 minut. Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być już miękkie.
  8. Aby podkreślić smak dania, możesz również dodać ziele angielskie i liść laurowy. Jeśli przed dodanieDanieDzięki żeliwnym garnkom przygotujesz pyszny i zdrowy obiad! m ich do lecza zamkniesz je w silikonowym zaparzaczu do herbaty, ominie Cię konieczność późniejszego wybierania i łowienia ziaren oraz fragmentów liści.

GarnekGarnek ŻeliwnyWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań żeliwny doskonale sprawdzi się podczas przygotowywania leczo. Stopniowe
i równomierne duszenie sprawi, że warzywa zachowają ładny kolor, a cała potrawaPotrawa Przyrządź smaczne, zdrowe i wartościowe posiłki! będzie miała więcej smaku i aromatu.

Leczo można przygotować również w wersji do słoików na zimę, by móc cieszyć się jego rozgrzewającym smakiem w chłodne i ponure wieczory. W tej wersji należy pominąć dodatek kiełbasy – resztę wykonuje się tak samo. Po zakończeniu gotowania gorące leczo przełóż do słoików, zakręć i pasteryzuj około 20 minut.