Z pozoru prosta, wręcz chłopska, potrawa jednogarnkowa z warzyw i kiełbasy jest pełna kolorów, aromatów, a przede wszystkim smaku! Mało które danie
Składniki dla 4 osób:
- 2 duże papryki czerwone,
- 2 papryki żółte,
- 6 dojrzałych pomidorów,
- 2 szklanki wody,
- 1 duża cukinia,
- 2 średnie cebule,
- 2 laski kiełbasy,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz. Cebulę obierz z wierzchniej łupiny, z papryki usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój je w równą kostkę o boku około 1 cm.
- Kiełbasę przekrój na pół wzdłuż, a następnie pokrój na półplasterki.
- Do garnka żeliwne
Garnki Żeliwne Wyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dańgo wlej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim cebulę, kiełbasę
i paprykę. - Gdy cebula zrobi się szklista, dodaj cukinię i pomidory. W przypadku cukinii kostka powinna być większa (około 1,5-2cm). Nie obieraj jej ze skórki, dzięki temu danie
Danie Dzięki żeliwnym garnkom przygotujesz pyszny i zdrowy obiad! zyska dodatkowy akcent kolorystyczny, a sama cukinia będzie utrzyma kształt i nie zmieni się w papkę podczas gotowania. - Pomidory przed dodanie
Danie Dzięki żeliwnym garnkom przygotujesz pyszny i zdrowy obiad! m do garnka należy sparzyć i obrać ze skórki. Aby ułatwić sobie tą czynność natnij skórkę na krzyż, zalej ją wrzątkiem, a następnie przełóż pomidory do miski z zimną wodą i lodem. - Obrane pomidory pokrój w ósemki i dodaj do garnka razem z wodą. Zamiast świeżych pomidorów można wykorzystać puszkę pomidorów – wtedy dodatek wody jest niepotrzebny.
- Potrawę dopraw do smaku i duś blisko 15 minut. Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być już miękkie.
- Aby podkreślić smak dania, możesz również dodać ziele angielskie i liść laurowy. Jeśli przed dodanie
Danie Dzięki żeliwnym garnkom przygotujesz pyszny i zdrowy obiad! m ich do lecza zamkniesz je w silikonowym zaparzaczu do herbaty, ominie Cię konieczność późniejszego wybierania i łowienia ziaren oraz fragmentów liści.
Garnek żeliwny doskonale sprawdzi się podczas przygotowywania leczo. Stopniowe
i równomierne duszenie sprawi, że warzywa zachowają ładny kolor, a cała potrawa będzie miała więcej smaku i aromatu.
Leczo można przygotować również w wersji do słoików na zimę, by móc cieszyć się jego rozgrzewającym smakiem w chłodne i ponure wieczory. W tej wersji należy pominąć dodatek kiełbasy – resztę wykonuje się tak samo. Po zakończeniu gotowania gorące leczo przełóż do słoików, zakręć i pasteryzuj około 20 minut.