Przepis na gołąbki z farszem z brązowego ryżu i wieprzowiny

Gołąbki kojarzą się z dzieciństwem i wizytami u babci, dlatego dziś postanowiliśmy przywrócić smaki dzieciństwa i przygotować przepis na pyszne gołąbki. Oczywiście, można je zrobić na wiele sposobów, jednak mnie najbardziej przypadły gołąbki z farszem z brązowego ryżu i wieprzowiny. Aby zaoszczędzić czas, można przygotować potrawę nie w naczyniu żaroodpornym, ale w owalnym garnku żeliwnym. Dzięki temu gołąbki będą nie tylko przygotowane szybciej i zdrowieZdrowie Bądź zdrowy! Żeliwne garnki wykonane są w naturalny sposób i pozbawione są chemicznych dodatków.j, ale również będą miały ten niezwykły smak, który od zawsze kojarzył się z dzieciństwem, a który ciężko osiągnąć, korzystając ze szklanych naczyń żaroodpornych.

Składniki na około 20 gołąbków:

  • 1 duża główka kapusty
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 opakowania brązowego ryżu
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na sos:

  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • pół małej cebuli
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • łyżka śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka klarowanego masła

PrzygotowanieGotowanieZobacz jak gotować zdrowo i smacznie! :

  1. Na początek przygotuj liście kapusty. Powinny być podatne na formowanie, dlatego kapustę należy umyć i zanurzyć we wrzącej wodzie, od czasu do czasu mieszając i zanurzając w przypadku, gdyby zaczęła wypływać na powierzchnię. Odpowiednio przygotowane liście zrobią się szkliste.
  2. W czasie sparzania liści kapusty ugotuj ryż (według przepisu na opakowaniu) oraz usmaż posiekaną cebulę tak, by nabrała pięknego, złotego koloru.
  3. Po ugotowaniu wsyp jeszcze gorący ryż do surowego mięsa mielonego, dodaj cebulę oraz przyprawy i mieszaj tak długo, aż mięso lekko się zetnie.
  4. Czas na formowanie gołąbków. Ze sparzonej główki kapusty ostrożnie ściągnij liście, odetnij zgrubienia, co ułatwi zawijanie farszu w liściach, a także sprawi, że posiłek będzie o wiele smaczniejszy, a następnie łyżką układaj farsz w środku (ok. dwóch łyżek). Tak przygotowane liście należy zawinąć i ułożyć w naczyniu żeliwnym ciasno koło siebie. Następnie zalej ułożone gołąbki połową wody, w której gotowała się kapusta, zamknij naczynie żeliwneGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dań i duś potrawę przez około godzinę w piekarniku lub na kuchence.
  5. W celu przygotowania sosu zeszklij na maśle posiekaną w drobną kostkę cebulę, dodaj przecier pomidorowy oraz przyprawy. Aby sos nie był zbyt gęsty, możesz dodać nieco wody, w której była gotowana kapusta. Na koniec dodaj odrobinę śmietany.

Tak przygotowanym sosem polewamy uduszone gołąbki.

gołąbki2

Powiązane Artykuły

Duszony schab zamiast sklepowej wędliny 18 marca 2016
Kurczak pieczony w garnku żeliwnym 22 listopada 2016