Gołąbki kojarzą się z dzieciństwem i wizytami u babci, dlatego dziś postanowiliśmy przywrócić smaki dzieciństwa i przygotować przepis na pyszne gołąbki. Oczywiście, można je zrobić na wiele sposobów, jednak mnie najbardziej przypadły gołąbki z farszem z brązowego ryżu i wieprzowiny. Aby zaoszczędzić czas, można przygotować potrawę nie w naczyniu żaroodpornym, ale w owalnym garnku żeliwnym. Dzięki temu gołąbki będą nie tylko przygotowane szybciej i zdrowiej, ale również będą miały ten niezwykły smak, który od zawsze kojarzył się z dzieciństwem, a który ciężko osiągnąć, korzystając ze szklanych naczyń żaroodpornych.
Składniki na około 20 gołąbków:
- 1 duża główka kapusty
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 2 opakowania brązowego ryżu
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
Składniki na sos:
- 500 ml przecieru pomidorowego
- pół małej cebuli
- 2 łyżki słodkiej papryki
- łyżka śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
- łyżka klarowanego masła
PrzygotowanieGotowanie Zobacz jak gotować zdrowo i smacznie!
:
- Na początek przygotuj liście kapusty. Powinny być podatne na formowanie, dlatego kapustę należy umyć i zanurzyć we wrzącej wodzie, od czasu do czasu mieszając i zanurzając w przypadku, gdyby zaczęła wypływać na powierzchnię. Odpowiednio przygotowane liście zrobią się szkliste.
- W czasie sparzania liści kapusty ugotuj ryż (według przepisu na opakowaniu) oraz usmaż posiekaną cebulę tak, by nabrała pięknego, złotego koloru.
- Po ugotowaniu wsyp jeszcze gorący ryż do surowego mięsa mielonego, dodaj cebulę oraz przyprawy i mieszaj tak długo, aż mięso lekko się zetnie.
- Czas na formowanie gołąbków. Ze sparzonej główki kapusty ostrożnie ściągnij liście, odetnij zgrubienia, co ułatwi zawijanie farszu w liściach, a także sprawi, że posiłek będzie o wiele smaczniejszy, a następnie łyżką układaj farsz w środku (ok. dwóch łyżek). Tak przygotowane liście należy zawinąć i ułożyć w naczyniu żeliwnym ciasno koło siebie. Następnie zalej ułożone gołąbki połową wody, w której gotowała się kapusta, zamknij naczynie żeliwne
Garnki Żeliwne Wyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dańi duś potrawę przez około godzinę w piekarniku lub na kuchence.
- W celu przygotowania sosu zeszklij na maśle posiekaną w drobną kostkę cebulę, dodaj przecier pomidorowy oraz przyprawy. Aby sos nie był zbyt gęsty, możesz dodać nieco wody, w której była gotowana kapusta. Na koniec dodaj odrobinę śmietany.
Tak przygotowanym sosem polewamy uduszone gołąbki.