Przepis na sezonową zupę z dyni

zupa-z-dyni

Jesień to piękna pora roku, w czasie której możemy przygotować pyszne i zdrowe dania z użyciem dyni, która jest prawdziwą bombą witaminową. Dziś przepis na pyszną i zdrową zupę dyniową z imbirem.

Składniki:

  • 1 kg miąższu z dyni
  • duża cebula
  • kawałek korzenia imbiru (około 3 cm)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 szklanki wywaru warzywnego (może być z kostki)
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz i sól do smaku
  • łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie, do dekoracji)

PrzygotowanieGotowanieZobacz jak gotować zdrowo i smacznie! :

  • Imbir i cebulę obieramy. Imbir należy zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę.
  • Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce.
  • W garnku żeliwnym podgrzewamy oliwę, a następnie podsmażamy na niej cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy imbir, marchew, pietruszkę i dynię, chwilę smażymy.
  • Dodajemy wywar z warzyw wraz z przyprawami i gotujemy, co jakiś czas mieszając. Zagotowaną mieszankę przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu na około 15 min. Sprawdzamy, czy dynia jest miękka. Jeśli nie, gotujemy na małym ogniu aż zmięknie.
  • Tak przygotowaną mieszankę blendujemy na gładki krem i rozlewamy na talerze. Każdą porcję można przyozdobić kleksem z kwaśnej śmietany.

Powiązane Artykuły

Słodkie czekoladowo-orzechowe suflety 15 kwietnia 2016
Jabłka pieczone z amarantusem 24 maja 2016