Jesień to piękna pora roku, w czasie której możemy przygotować pyszne i zdrowe dania z użyciem dyni, która jest prawdziwą bombą witaminową. Dziś przepis na pyszną i zdrową zupę dyniową z imbirem.
Składniki:
- 1 kg miąższu z dyni
- duża cebula
- kawałek korzenia imbiru (około 3 cm)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 4 szklanki wywaru warzywnego (może być z kostki)
- 2 łyżki oliwy
- pieprz i sól do smaku
- łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie, do dekoracji)
Przygotowanie:
- Imbir i cebulę obieramy. Imbir należy zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę.
- Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce.
- W garnku żeliwnym podgrzewamy oliwę, a następnie podsmażamy na niej cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy imbir, marchew, pietruszkę i dynię, chwilę smażymy.
- Dodajemy wywar z warzyw wraz z przyprawami i gotujemy, co jakiś czas mieszając. Zagotowaną mieszankę przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu na około 15 min. Sprawdzamy, czy dynia jest miękka. Jeśli nie, gotujemy na małym ogniu aż zmięknie.
- Tak przygotowaną mieszankę blendujemy na gładki krem i rozlewamy na talerze. Każdą porcję można przyozdobić kleksem z kwaśnej śmietany.