Używanie kuchni indukcyjnych jest ekonomiczne i pozwala oszczędzić czas. Można na nich używać m.in. naczyń żeliwnych. Należy jednak przestrzegać kilku zasad, związanych głównie z szybkim nagrzewaniem się takiej płyty.
Jak działa kuchnia indukcyjna?
Kuchnia indukcyjna grzeje za pośrednictwem szybkozmiennego pola magnetycznego. Wytwarzają je cewki, które znajdują się pod powierzchnią płyty indukcyjnej. Aby gotować na kuchence tego typu, trzeba mieć odpowiednie naczynia. Są to głównie garnki stalowe i żeliwne
. Na włączonej indukcji nie można natomiast stawiać ceramiki, szkła, aluminium i nierdzewnej stali. Nie należy również używać tam naczyń z wypustkami, np. wystającymi nóżkami.
Zasady używania garnków i patelni żeliwnych na kuchence indukcyjnej
Kuchnia indukcyjna oszczędza energię i nagrzewa się o wiele szybciej niż kuchnia gazowa. Płyta podgrzewa tylko bezpośrednio znajdujące się na niej naczynia. Można na niej używać garnków żeliwnych, ponieważ są one w dużej mierze wykonane z żelaza, które indukcja nagrzewa bardzo szybko. W związku z tym używając tego typu naczyń, trzeba przestrzegać pewnych zasad. Dzięki nim garnki i patelnie posłużą nam zdecydowanie dłużej.
Oto, co warto wiedzieć o używaniu naczyń żeliwnych na kuchni indukcyjnej.
- Nie należy nastawiać kuchenki na maksymalną moc. Wystarczy, że nastawimy ją na 1/3, a najwyżej 1/2 skali. Mięso lub warzywa przyrządzane na najbardziej jak to możliwe rozgrzanej patelni przypalą się i wyschną. W żadnym razie nie przyczyni się to do ich szybszego przygotowania, a raczej do zmarnowania składników.
- Płyta indukcyjna nagrzewa się już po 15-20 sekundach. Z tego powodu nie należy stawiać pustych garnków bądź patelni z żeliwa na włączonej kuchence. Naczynie może się przez to przegrzać. Istnieje duże ryzyko, że mocno rozgrzane żeliwo
Żeliwo Żeliwo rozprowadza ciepło równomiernie i stopniowo pozwalając na całkowitą kontrolę procesu gotowaniawypaczy się i przez to będzie krócej zdatne do użytku. Właściwości takich naczyń nie będą już takie jak wcześniej. Będą gorzej smażyły i gotowały. Potrawy zaczną przywierać do dna garnka i tym samym trudniej je będzie wyczyścić.
- Aby uniknąć przegrzania żeliwa przed przystąpieniem do przygotowania potraw, należy przygotować sobie wszystkie niezbędne składniki. Warzywa należy umyć i pokroić, mięso opłukać, oczyścić i podzielić na kawałki. Warto także przygotować sobie olej, na którym będziemy smażyć danie
Danie Dzięki żeliwnym garnkom przygotujesz pyszny i zdrowy obiad! . Najlepiej wybrać jeden ze zdrowszych: kokosowy, ryżowy lub oliwę z oliwek. - Wlewając olej na zbyt rozgrzaną żeliwną patelnię stojącą na indukcji, możemy znaleźć się w niebezpieczeństwie. Olej zacznie się dymić i palić, a nawet może wybuchnąć.