Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką to pyszny deser, który idealnie nada się do popołudniowej kawy. Słodka wersja przysmaku może zawierać również śliwki, wiśnie lub kakao. Ciasto drożdżowe idealnie komponuje się z wytrawnym, orzechowym nadzieniem.
Składniki na ciasto drożdżowe z kruszonką
Zaczyn na ciasto drożdżowe:
- 10 g świeżych drożdży,
- 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki mleka.
Składniki do wyrobienia ciasta:
- 3 szklanki mąki,
- 100 g masła,
- 4 jajka,
- 1 małe opakowanie rodzynek.
Składniki na kruszonkę:
- 1/2 szklanki mąki,
- 50 g masła,
- 1/3 szklanki cukru.
Sposób przygotowania ciasta drożdżowego:
PrzygotowanieGotowanie Zobacz jak gotować zdrowo i smacznie!
zaczynu
- Podgrzej mleko, a następnie przelej je do miski.
- Do ciepłego mleka dodaj mąkę i cukier, po czym wymieszaj składniki.
- Skrusz drożdże i dodaj do mleka razem z mąką i cukrem.
- Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
PrzygotowanieGotowanie Zobacz jak gotować zdrowo i smacznie!
ciasta
- Do zaczynu dodaj jaja i mąkę. Zagnieć je.
- Rozpuść masło i pozostaw je do ostygnięcia, po czym wlej do ciasta zrobionego z jaj i mąki. Zagnieć wszystkie składniki raz jeszcze.
- Dodaj rodzynki i znów zacznij wyrabiać ciasto.
- Przykryj miskę ściereczką, a następnie odstaw w ciepłe miejsce.
- W czasie, kiedy ciasto rośnie, wysmaruj żeliwny garnek
Garnek Żeliwny Wyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dańtłuszczem i wysyp go mąką.
- Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Zagnieć je raz jeszcze i włóż do żeliwne
Garnki Żeliwne Wyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dańgo naczynia. Dodaj do ciasta ciepłe mleko i rozprowadź po całej powierzchni.
PrzygotowanieGotowanie Zobacz jak gotować zdrowo i smacznie!
kruszonki
- Wymieszaj mąkę i cukier.
- Dodaj zimne masło i posiekaj je nożem. Powinno połączyć się z cukrem i mąką.
- Zagnieć kruszonkę i posyp nią ciasto drożdżowe.
- Przykryj ściereczką garnek
Garnek Żeliwny Wyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dańżeliwny i odstaw ciasto w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Powinno wypełnić całe naczynie.
Kiedy ciasto wyrośnie, wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 50 minut.
Ciasto drożdżowe z dodatkiem kakao
Aby przygotować ciasto drożdżowe z kakao, postępuj według instrukcji zamieszczonej powyżej do momentu dodania rodzynek i odstawieniu ciasta w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu rozwałkuj ciasto na stolnicy i wysyp na nie kakao. 6 łyżek to wystarczająca ilość, ale jeśli chcesz, możesz użyć go więcej. Kakao posyp cukrem i połóż na nie margarynę. Zwiń ciasto, włóż je do żeliwnego garnka wysmarowanego tłuszczem i posypanego mąką. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia, aż wypełni całe naczynie, a następnie upiecz w piekarniku.
Nadzienie orzechowe do ciasta drożdżowego
Nadzienie orzechowe do ciasta drożdżowego przygotujesz ze 100 g zmielonych orzechów, 100 g cukru i 100 ml śmietany. Zagotuj śmietanę z cukrem, a następnie zdejmij garnek z kuchenki i dodaj orzechy. Przykryj naczynie z nadzieniem pokrywką. Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkuj je i przekrój na trzy długie paski. Na każdym pasku ułóż farsz i zwiń ciasto. Ułóż rolady z nadzieniem w garnku żeliwnym posmarowanym tłuszczem i posypanym mąką
i upiecz.