Karkówka pieczona w garnku żeliwnym jest soczysta i aromatyczna. Do jej przygotowania wystarczy użyć przypraw, cebuli i nieco oleju.
Składniki na pieczoną karkówkę:
- 1 kg karkówki,
- 1 cebula,
- majeranek,
- słodka wędzona papryka,
- pieprz,
- sól,
- 3 łyżki oleju rzepakowego.
Oprócz cebuli można dodać też inne warzywa, np. paprykę lub ziemniaki i zapiec je razem z mięsem.
Garnek żeliwny sprawi, że mięso będzie miękkie i nie będzie się kruszyło. Odpowiednio długie marynowanie karkówki zapewni jej soczystość.
Sposób przygotowania karkówki w garnku żeliwnym
- Około 24 godziny przed pieczeniem karkówki w garnku żeliwnym dokładnie natrzyj ją marynatą zrobioną z przypraw i 2 łyżek oleju. Następnie zawiń mięso w folię spożywczą i wstaw do lodówki.
- Po wyjęciu karkówki z lodówki owiń ją ciasno sznurkiem wędliniarskim. Posmaruj wnętrze garnka olejem, po bokach i na dnie. Pokrój cebulę w grube plastry i ułóż ją na dnie naczynia żeliwne
Garnki Żeliwne Wyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dańgo. Podobnie postąp z innymi warzywami, jeśli chcesz je upiec. Na warzywach połóż karkówkę.
- Włóż mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 75 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj garnka z karkówką. Pozostaw go tam na całą noc.
Jak podawać pieczoną karkówkę?
Karkówkę możesz podawać zarówno na zimno, w formie wędliny, jak i podgrzaną. To sycące danie
Przed podanie dokładnie rozprowadzają ciepło i zatrzymują je na długi czas. Dzięki temu będzie można podać dokładkę dania bez ponownego podgrzewania go.