Przepis na chleb dyniowy w garnku żeliwnym

chleb dyniowy

Chleb dyniowy to delikatny, pulchny wypiek, który jest doskonałą bazą do kanapek lub samodzielną przekąską. Jeśli użyjesz innej mąki niż pszenna, mogą go jeść także osoby znajdujące się na diecie bezglutenowej. Dzięki upieczeniu chleba w garnku żeliwnym, jego skórka stanie się bardzo chrupiąca.

Składniki na chleb dyniowy:

  • 250 dag musu z dyni – aby go przygotować należy przekroić dynię, wydrążyć z niej środek oraz pestki, pokroić pozostałą część warzywa w plastry i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do miękkości, po czym zmiksować,
  • 50 dag mąki pszennej,
  • 7 g drożdży instant,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • 180-200 ml letniej wody (zależnie od tego, jak gęsty jest mus),
  • 1 łyżka cukru,
  • 1,5 łyżeczki soli, najlepiej morskiej.

Sposób przygotowania chleba dyniowego w garnku żeliwnym

  1. Włóż wszystkie składniki do miski i wyrób ciasto na gładką masę. Może to potrwać około 15 minut przy ręcznym wyrabianiu ciasta lub do 10 minut, jeśli użyjesz robota kuchennego.
  2. Przełóż ciasto do miski posmarowanej oliwą na około 1-1,5 godziny, aby wyrosło, dwukrotnie zwiększając swoją objętość. Najlepiej, by rosło w misce o średnicy zbliżonej do średnicy garnka żeliwnego, w którym będziesz je piec.
  3. Kiedy ciasto wyrośnie, wyłóż je na oprószoną mąką deskę i rozciągnij, po czym zawiń brzegi w kierunku środka. Powtórz tę czynność dwukrotnie.
  4. Wstaw garnek do piekarnika i nagrzej go do 230 stopni Celsjusza.
  5. Uformuj bochenek chleba z masy i wyłóż na papier do pieczenia. Następnie przykryj go folią i pozostaw na 45-60 minut, by znów podwoiło swoją objętość.
  6. Po upływie tego czasu posyp chleb mąką i włóż go do gorącego garnka. Przed upieczeniem możesz też posmarować chleb białkiem jaja rozmieszanym z wodą i posypać różnego rodzaju pestkami.
  7. Przykryj garnek pokrywką i wstaw go do piekarnika, a następnie zmniejsz temperaturę do 210 stopni. Piecz chleb przez 30 minut, po czym zdejmij pokrywkę i pozostaw wypiek na kolejne 25-30 minut.

Bezglutenowy chleb dyniowy

Aby przygotować bezglutenowy chleba dyniowy użyj puree zrobionego z dyni i połącz je z mąką ryżową i ziemniaczaną bądź inną mieszanką mąk bez dodatku pszenicy. Pozostałe składniki potrzebne do wypieku to: suszone drożdże instant, sól oraz letnia woda. Przyrządzając chleb postępuj w opisany powyżej sposób.

Urządzasz kuchnię? Nie zapomnij o garnkach żeliwnych!

modern and comfortable kitchen

Kupując wyposażenie kuchenne warto zwrócić uwagę na drobne przedmioty, których będziemy często używać, np. noże i młynek do pieprzu. Bardzo istotne są także naczynia. Warto postawić na ich jakość i zdecydować się na trwałe garnki żeliwne.

Wyposażenie, które jest niezbędne w kuchni

Urządzając kuchnię najwygodniej będzie sporządzić listę niezbędnych rzeczy, aby przy gotowaniu obiadu lub pieczeniu ciasta nie zostać nieprzyjemnie zaskoczonym. Przedmioty, które powinny znaleźć się w każdej kuchni to:

  • szklanki – przynajmniej jedna musi mieć standardowy rozmiar 250 ml – dzięki temu łatwo będzie można odmierzyć ilość płynu lub innego produktu spożywczego; w przepisach często pojawia się miara jednej szklanki;
  • noże – konieczny jest zakup małego noża do obierania np. warzyw; potrzebny będzie też duży nóż z szerokim ostrzem, przydatny przy krojeniu mięsa; nóż z długim, cienkim ostrzem wykorzystamy np. do filetowania ryb;
  • młynek do pieprzu, dzięki któremu będziemy używać świeżo mielonego pieprzu, co znacznie wzbogaci smak przygotowywanych potraw;
  • trzepaczka- wykorzystuje się ją do robienia omletów, ciast i ciasteczek;
  • tarka – wystarczy najprostsza, czterokątna; ściera się na niej głównie warzywa
    i owoce;
  • sitko i durszlak – do odcedzania makaronu, ryżu, kasz itp.; najlepiej kupić dwie wersje: mniejszą i większą;
  • deska do krojenia – warto kupić dwie: mniejszą i dużą, szeroką deskę; do wyboru są te z drewna, plastiku i wielu innych materiałów;
  • blender do przygotowywania smoothie, miksowania kremowych zup i innych zastosowań;
  • czajnik.

Jakie naczynia kupić? Zalety garnków żeliwnych

W kuchni przydadzą się garnki, patelnie oraz naczynie żaroodporne. Należy zwrócić uwagę na jakość kupowanych naczyń, które powinny nam służyć przez wiele lat. Odpowiednim wyborem są np. garnki żeliwne, które doskonale przewodzą ciepło. Można ich używać na kuchenkach gazowych, ceramicznych, indukcyjnych oraz elektrycznych. Emaliowane naczynia firmy Godin można myć w zmywarce. Są odporne na rdzę oraz zmniejszają ryzyko przywierania potraw do dna. Każdy garnek ma dopasowaną rozmiarowo, wyprofilowaną pokrywkę, która tworzy zamknięty obieg pary wodnej. Dzięki temu w naczyniach Godin można nie tylko smażyć, piec i gotować w tradycyjny sposób, ale także przyrządzać niskokaloryczne potrawy na parze.

Dobrze jest wyposażyć się w trzy rondle o różnych rozmiarach i kształtach, np. okrągłym i owalnym. Oprócz tego warto przeznaczyć osobny garnek do gotowania ryżu i makaronu. Kupując garnki żeliwne, które długo zatrzymują ciepło warto też wyposażyć się w dębowe podstawki. Dzięki nim możemy postawić gorący garnek na blacie bez obawy o jego zniszczenie.

Oprócz garnków warto też kupić patelnie z pokrywką: jedną o zwykłej głębokości, a drugą nieco głębszą np. do duszenia potraw. W kuchni przydadzą się także brytfanna do pieczenia ciast oraz naczynie żaroodporne.

Przepis na ciasto czekoladowe w garnku żeliwnym

ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe, tzw. brownie, będzie idealnie wilgotne po upieczeniu go w garnku żeliwnym. Naczynie dokładnie rozprowadzi ciepło po wypieku. Deser wyśmienicie komponuje się z kremem przygotowanym na bazie serka mascarpone lub z lodami.

Składniki na ciasto czekoladowe w garnku żeliwnym:

  • 2/3 szklanki kakao,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki cukru, np. brązowego,
  • 3 jaja,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2/3 szklanki oleju,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Ciasto czekoladowo-migdałowe przygotujesz z dodatkiem likieru migdałowego Amaretto i zmielonych migdałów. Możesz dodać do niego także pół kostki masła.

Sposób przygotowania czekoladowego ciasta

  1. Pokrój czekoladę na dosyć grube kawałki.
  2. Wymieszaj suche składniki na ciasto, tzn. kakao, pokrojoną czekoladę, mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, mąkę, i sól.
  3. Następnie, w oddzielnym naczyniu wymieszaj mokre składniki, tj. jaja i olej.
  4. Wlej mokre składniki do suchych i mieszając (najlepiej drewnianą łyżką), połącz je.
  5. Przelej masę na ciasto do żeliwnego garnka wysmarowanego tłuszczem, np. masłem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Brownie piecze się przez około 20 minut. Najlepiej sprawdzić czy jest gotowe, wkładając w ciasto drewniany patyczek. Jeśli po wyjęciu będzie suchy, możesz wyłączyć piekarnik.

Pyszne dodatki do ciasta czekoladowego

Ciasto czekoladowe zyska ciekawy smak po przełożeniu go kremem kasztanowym. Do jego zrobienia potrzebujesz:

  • 250 g puree z kasztanów,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 40 ml ciemnego rumu,
  • 1 łyżeczki ekstraktu lub pasty z wanilii,
  • 3 łyżek cukru pudru.

Przyrządzenie kremu kasztanowego jest niesamowicie łatwe: wystarczy, że ubijesz wszystkie składniki na jednolitą masę. Użyj do tego końcówek miksera, które służą do ubijania białek.

Równie pyszny krem, którego warto użyć do brownie przygotujesz na bazie:

  • 350 g serka mascarpone,
  • 3 łyżek cukru pudru,
  • 500 ml śmietanki kremówki.

Ciasto czekoladowe wyśmienicie smakuje także z dodatkiem chili lub truskawek. Do masy na brownie warto też wlać półsłodkie bądź czerwone wino. Deser po upieczeniu można podać np. z lodami.

Ciasto będzie jeszcze słodsze i bardziej nasycone, jeśli udekorujesz je polewą czekoladową. Przygotujesz ją z gorzkiej bądź deserowej czekolady i masła lub też ze śmietany kremówki.

Gotowanie na parze w naczyniach żeliwnych

gotowanie na parze

Potrawy gotowane na parze są lekkostrawne i pozwalają zachować ogromną ilość cennych składników odżywczych. W ten sposób można przyrządzać zarówno mięsa, ryby, owoce morza, jak i warzywa.

Zalety gotowania na parze

Gotowanie na parze pozwala zachować wartości odżywcze potraw w jak najwyższym stopniu. Podczas tradycyjnego gotowania wiele cennych składników, szczególnie witamin rozpuszczalnych w wodzie (np. witamin z grupy B bądź witaminy C), pozostaje w wodzie lub bulionie.

Dania przyrządzane w parowarze lub garnku żeliwnym przeznaczonym do tego typu obróbki są bardzo aromatyczne. Przyprawia się je ulubionymi ziołami. Para wytwarzająca się podczas gotowania dodatkowo wzmacnia ich smak. Nie używa się natomiast soli, ani tłuszczu. Potrawy są słone dzięki soli naturalnie znajdującej się w produktach. Jej smak także intensyfikuje para wodna. Wytapia także tłuszcz np. z mięsa, dzięki czemu dania stają się lekkostrawne i niskokaloryczne. Przyrządzane w ten sposób posiłki może jeść każdy: w tym również dzieci, osoby starsze oraz cierpiące na problemy żołądkowe.

Dzięki gotowaniu na parze organizm zostaje oczyszczony z toksyn i złogów. Ta metoda pozwala też uniknąć substancji, które pojawiają się np. w trakcie smażenia i są szkodliwe dla ludzkiego organizmu.

Jak gotować na parze w garnkach żeliwnych?

Garnki żeliwne mają perforowane wkłady do gotowania na parze bądź – jak garnki Godin – wyprofilowaną pokrywę, która wytwarza obieg wody i pary. Każde naczynie ma specjalnie dopasowaną przykrywkę, dzięki czemu obieg jest zamknięty. Sprawia to, że potrawy zyskują intensywny smak i zachowują wartości odżywcze.

Jakie potrawy warto gotować na parze?

Na parze można gotować zarówno ryby, mięsa, pulpety, jak też warzywa, makarony bądź owoce morza. Swoje wartości odżywcze zachowają warzywa liściaste, np. szpinak jak też bulwiaste – ziemniaki. Ważne, aby w ten sposób przygotowywać jedynie produkty bez skaz, ponieważ gotowanie na parze wzmacnia smak.

Mięso przed przyrządzeniem warto pokroić na równe kawałki, a ryby skropić sokiem cytrynowym i gotować na parze nie tylko z wody, ale też wina lub bulionu. Ryba ugotowana w ten sposób zdecydowanie zyskuje na soczystości. To częsty problem przy przyrządzaniu, przez który wiele osób rezygnuje z dań rybnych. Metoda gotowania na parze jest idealna także w przypadku owoców morza. Przygotowuje się je na parze z tzw. sosu własnego. Idealnym dodatkiem do potraw jest ryż przyrządzony w ten sam sposób – jego smak również będzie bardziej intensywny.

Duszenie i smażenie potraw w garnkach żeliwnych

smazenie

Garnki żeliwne równomiernie rozprowadzają ciepło i się nagrzewają. Te właściwości sprawiają, że tego typu naczynia idealnie nadają się do smażenia i duszenia potraw.

Duszenie potraw w garnkach żeliwnych

Do duszenia potraw najlepiej wybierać płytkie i owalne garnki. Można w nich przygotować danie jednogarnkowe, np. makaron z warzywami. W garnkach żeliwnych można z powodzeniem udusić ulubione mięso z warzywami, żeberka lub łopatkę wieprzową, a także drób: kurczaka bądź kaczkę.

Potrawy w garnkach żeliwnych duszą się w sosie własnym. To sprawia, że mają niepowtarzalny, głęboki i intensywny smak. Aromat dań duszonych w naczyniach żeliwnych także zachwyca. Oprócz tego, garnki emitują niewielką ilość żelaza, które jest istotne w naszej diecie.

Smażenie potraw w garnkach żeliwnych

Zalety smażenia w garnkach żeliwnych są następujące:

  1. W naczyniach z żeliwa można smażyć potrawy bez używania tłuszczu, dzięki czemu potrawy są zdrowsze. Grube dno oraz boki garnków zmniejszają ryzyko przypalania się potraw.
  2. Pokryta emalią powierzchnia zapobiega rdzewieniu. W przypadku naczyń bez emalii potrawy mogą przywierać, jeśli naczynie jest za suche. Na dno garnka należy wtedy nasypać dużą ilość soli i rozgrzać naczynie. Po spaleniu się soli i ostygnięciu garnka trzeba usunąć resztki soli z dna.
  3. Garnki żeliwne mogą być używane w piekarniku oraz na kuchence gazowej, indukcyjnej i ceramicznej płycie grzewczej.
  4. Równomierne rozgrzewanie się i doskonałe przewodzenie ciepła daje pewność, ze potrawy będą usmażone w tym samym stopniu z każdej strony.
  5. Naczynia żeliwne nagrzewają się dość wolno, ale równie wolno stygną. Po rozgrzaniu garnka do pożądanej temperatury można obniżyć temperaturę w piekarniku lub zmniejszyć moc palnika na kuchence. Pozwala to oszczędzić energię elektryczną bądź zużycie gazu, co jest korzystne dla naszego portfela i oczywiście środowiska.

Użytkowanie naczyń żeliwnych – o czym warto pamiętać?

Podczas używania naczyń żeliwnych należy przestrzegać następujących zasad:

  • nie należy myć w zmywarce naczyń, które nie są pokryte emalią,
  • trzeba wycierać garnki do sucha po każdym myciu,
  • warto konserwować naczynia średnio raz w miesiącu,
  • nie wolno wlewać zimnej wody na rozgrzane żeliwo – tak duża różnica temperatur może bowiem spowodować uszkodzenia mechaniczne (np. pęknięcia) w tworzywie, a duża ilość zimnej wody nawet całkowite pęknięcie naczynia.

Przepis na pieczoną karkówkę w garnku żeliwnym

karkówkia

Karkówka pieczona w garnku żeliwnym jest soczysta i aromatyczna. Do jej przygotowania wystarczy użyć przypraw, cebuli i nieco oleju.

Składniki na pieczoną karkówkę:

  • 1 kg karkówki,
  • 1 cebula,
  • majeranek,
  • słodka wędzona papryka,
  • pieprz,
  • sól,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego.

Oprócz cebuli można dodać też inne warzywa, np. paprykę lub ziemniaki i zapiec je razem z mięsem.

Garnek żeliwny sprawi, że mięso będzie miękkie i nie będzie się kruszyło. Odpowiednio długie marynowanie karkówki zapewni jej soczystość.

Sposób przygotowania karkówki w garnku żeliwnym

  1. Około 24 godziny przed pieczeniem karkówki w garnku żeliwnym dokładnie natrzyj ją marynatą zrobioną z przypraw i 2 łyżek oleju. Następnie zawiń mięso w folię spożywczą i wstaw do lodówki.
  2. Po wyjęciu karkówki z lodówki owiń ją ciasno sznurkiem wędliniarskim. Posmaruj wnętrze garnka olejem, po bokach i na dnie. Pokrój cebulę w grube plastry i ułóż ją na dnie naczynia żeliwnego. Podobnie postąp z innymi warzywami, jeśli chcesz je upiec. Na warzywach połóż karkówkę.
  3. Włóż mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 75 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj garnka z karkówką. Pozostaw go tam na całą noc.

Jak podawać pieczoną karkówkę?

Karkówkę możesz podawać zarówno na zimno, w formie wędliny, jak i podgrzaną. To sycące danie, które najlepiej zestawić z ziemniakami lub ryżem. Mięso będzie pyszne wraz z surówką ze świeżych warzyw.

Przed podaniem pieczeni na ciepło najlepiej podgrzać ją w tym samym garnku, w którym została przygotowana. Naczynia żeliwne dokładnie rozprowadzają ciepło i zatrzymują je na długi czas. Dzięki temu będzie można podać dokładkę dania bez ponownego podgrzewania go.

Garnki żeliwne są uniwersalne – brytfanna i garnek w jednym

granek

W naczyniach żeliwnych można przygotować zarówno dania obiadowe, jak i desery. Garnki z żeliwa przyspieszają proces przygotowania dań. Zapobiegają ich przywieraniu i są odporne na uszkodzenia mechaniczne.

Na jakich kuchenkach można używać naczyń żeliwnych?

Naczynia żeliwne mogą być używane na kuchenkach elektrycznych, gazowych, ceramicznych oraz na płytach indukcyjnych. Można je także wstawiać do piekarnika bez obawy o uszkodzenie tworzywa, z którego zostały wykonane. Garnki z żeliwa są bowiem wypalane w bardzo wysokich temperaturach (od 850 do 1450 stopni).

Jakiego typu potrawy można przygotować w garnku żeliwnym?

Naczynia żeliwne mogą pełnić zarówno funkcję brytfanny, jak też zwykłego garnka. W garnku żeliwnym można z powodzeniem przygotować potrawę jednogarnkową, nawet dla całej rodziny. Dostępne w różnych rozmiarach naczynia nadają się do smażenia, gotowania, pieczenia oraz duszenia. Są idealne do przyrządzania zup, gulaszów i makaronów. Można w nich usmażyć powidła i przygotować ciasto na racuchy, a także piec nimi w piekarniku.

Każdy z garnków Godin posiada dopasowaną pokrywę, w której jest wytwarzany obieg wody i pary. To sprawia, że przyrządzane potrawy  są soczyste i aromatyczne. Dodatkowo żeliwo, z którego są wykonane naczynia, znacząco skraca czas pieczenia potraw.

Doskonałe przewodnictwo cieplne

Garnki żeliwne charakteryzuje doskonałe przewodnictwo cieplne. Rozgrzewają się równomiernie, co pozytywnie wpływa na proces przygotowywania potraw. Nie należy się obawiać o przypalone w jednym i niedopieczone w drugim miejscu danie. Nie ma też konieczności podlewania mięs lub makaronów wodą bądź sosem. To oszczędza czas i pozwala się skupić na przygotowaniu dodatków lub np. umyciu naczyń. Po wstawieniu potrawy do piekarnika nie trzeba zmieniać ustawienia pokręteł np. z grzania od góry na grzanie na dół lub włączanie termoobiegu. Wystarczy wybrać program bądź termoobieg i zostawić danie w środku na zalecany w przepisie czas.

Garnki żeliwne zatrzymują ciepło na długo. To pozwala na dołożenie kolejnej porcji lub nakarmienie spóźnialskiego gościa bez konieczności ponownego podgrzewania.

Garnki żeliwne – zakup na lata

Garnki żeliwne są bardzo trwałe. Przy zachowaniu odpowiednich reguł użytkowania będzie można ich używać przez wiele lat. Emaliowana powłoka garnków zapobiega  rdzewieniu naczyń. Warto pamiętać, aby nie wlewać zimnej wody do rozgrzanego garnka i konserwować go co jakiś czas, smarując wnętrze jadalnym tłuszczem.

Ciasto drożdżowe pieczone w garnku żeliwnym

ciasto

Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką to pyszny deser, który idealnie nada się do popołudniowej kawy. Słodka wersja przysmaku może zawierać również śliwki, wiśnie lub kakao. Ciasto drożdżowe idealnie komponuje się z wytrawnym, orzechowym nadzieniem.

 Składniki na ciasto drożdżowe z kruszonką

Zaczyn na ciasto drożdżowe:

  • 10 g świeżych drożdży,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mleka.

Składniki do wyrobienia ciasta:

  • 3 szklanki mąki,
  • 100 g masła,
  • 4 jajka,
  • 1 małe opakowanie rodzynek.

Składniki na kruszonkę:

  • 1/2 szklanki mąki,
  • 50 g masła,
  • 1/3 szklanki cukru.

Sposób przygotowania ciasta drożdżowego:

Przygotowanie zaczynu

  1. Podgrzej mleko, a następnie przelej je do miski.
  2. Do ciepłego mleka dodaj mąkę i cukier, po czym wymieszaj składniki.
  3. Skrusz drożdże i dodaj do mleka razem z mąką i cukrem.
  4. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.

Przygotowanie ciasta

  1. Do zaczynu dodaj jaja i mąkę. Zagnieć je.
  2. Rozpuść masło i pozostaw je do ostygnięcia, po czym wlej do ciasta zrobionego z jaj i mąki. Zagnieć wszystkie składniki raz jeszcze.
  3. Dodaj rodzynki i znów zacznij wyrabiać ciasto.
  4. Przykryj miskę ściereczką, a następnie odstaw w ciepłe miejsce.
  5. W czasie, kiedy ciasto rośnie, wysmaruj żeliwny garnek tłuszczem i wysyp go mąką.
  6. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Zagnieć je raz jeszcze i włóż do żeliwnego naczynia. Dodaj do ciasta ciepłe mleko i rozprowadź po całej powierzchni.

Przygotowanie kruszonki

  1. Wymieszaj mąkę i cukier.
  2. Dodaj zimne masło i posiekaj je nożem. Powinno połączyć się z cukrem i mąką.
  3. Zagnieć kruszonkę i posyp nią ciasto drożdżowe.
  4. Przykryj ściereczką garnek żeliwny i odstaw ciasto w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Powinno wypełnić całe naczynie.

Kiedy ciasto wyrośnie, wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 50 minut.

Ciasto drożdżowe z dodatkiem kakao

Aby przygotować ciasto drożdżowe z kakao, postępuj według instrukcji zamieszczonej powyżej do momentu dodania rodzynek i odstawieniu ciasta w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu rozwałkuj ciasto na stolnicy i wysyp na nie kakao. 6 łyżek to wystarczająca ilość, ale jeśli chcesz, możesz użyć go więcej. Kakao posyp cukrem i połóż na nie margarynę. Zwiń ciasto, włóż je do żeliwnego garnka wysmarowanego tłuszczem i posypanego mąką.  Pozostaw ciasto do wyrośnięcia, aż wypełni całe naczynie, a następnie upiecz w piekarniku.

Nadzienie orzechowe do ciasta drożdżowego

Nadzienie orzechowe do ciasta drożdżowego przygotujesz ze 100 g zmielonych orzechów, 100 g cukru i 100 ml śmietany. Zagotuj śmietanę z cukrem, a następnie zdejmij garnek z kuchenki i dodaj orzechy. Przykryj naczynie z nadzieniem pokrywką. Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkuj je i przekrój na trzy długie paski. Na każdym pasku ułóż farsz i zwiń ciasto. Ułóż rolady z nadzieniem w garnku żeliwnym posmarowanym tłuszczem i posypanym mąką
i upiecz.

Garnki żeliwne Godin – rabat

garnek

Wybór naczyń do gotowania może przysporzyć nie lada trudności, a znalezienie dobrej, zarówno pod względem jakościowym, jak i cenowym oferty może przyprawiać o ból głowy.

Długoletnia tradycja

Odpowiedzią na wysokie wymagania są garnki żeliwne. Doskonale zdaje sobie z tego sprawę, francuska firma Godin, producent mogący pochwalić się 200-letnim doświadczeniem w pracy z żeliwem, i którego wyroby doceniane są na całym świecie.

Uniwersalny, zdrowy charakter

Uniwersalność, wytrzymałość, łatwość utrzymania to tylko początek listy zalet garnków żeliwnych. Koniecznie wspomnieć trzeba także o specjalnie wyprofilowanej pokrywie, która tworzy wewnątrz naczynia zamknięty obieg pary, a tym samym pozwala zachować wartości odżywcze i walory smakowe potraw.

Specjalna emalia spożywcza, która pokrywa garnki na zewnątrz i wewnątrz sprawia, że potrawy nie przywierają. Dzięki temu garnki są łatwiejsze w utrzymaniu. Można myć je także w zmywarkach.

Gwarancja smaku

Garnki żeliwne to również gwarancja smaku. Specjalnie wyprofilowana pokrywa, która tworzy wewnątrz naczynia zamknięty obieg pary i wody, pozwala zachować wartości odżywcze potraw i poprawić ich walory smakowe.

Oferta specjalna

Dla czytelników bloga przygotowaliśmy specjalną ofertę.
Nie czekaj i skorzystaj z 5% rabatu!

Racuchy z owocami

racuchy

Racuchy możesz przygotować zarówno na drożdżach jak i z dodatkiem proszku do pieczenia. Do wewnątrz włóż owoce: świeże, suszone lub zalane syropem. Placki będą idealnie smakowały oprószone cukrem pudrem bądź podane ze słodką śmietanką.

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Racuchy to pyszna przekąska, która nie wymaga wiele przygotowań. W przypadku racuchów drożdżowych najwięcej czasu zajmie wyrośnięcie ciasta.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 jajka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2,5 szklanki mąki, najlepiej pszennej
  • 2 jabłek
  • szczypty soli
  • 2 łyżek cukru
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej mleko.
  2. Wymieszaj świeże drożdże z 3 łyżkami mleka oraz niewielką ilością cukru. Odstaw je na kilkanaście minut.
  3. Do żeliwnego garnka wsyp mąkę, wlej ciepłe mleko z drożdżami i dodaj jajo, cukier oraz nieco soli. Wymieszaj wszystkie składniki tak, aby powstała gładka masa. Odstaw całość na około 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce. Garnek z żeliwa, np. firmy Godin, zintensyfikuje proces rośnięcia ciasta, ponieważ dobrze zatrzymuje ciepło.
  4. Umyj, obierz i pokrój jabłka w niedużą kostkę. Polej je sokiem z cytryny.
  5. Kiedy ciasto wyrośnie, dodaj do niego jabłka i wymieszaj masę.
  6. Na rozgrzanej patelni z olejem kładź racuchy. Rób to łyżką zanurzoną w gorącej wodzie. Dzięki temu trikowi ciasto nie będzie się przyklejało do łyżki. Nakładaj podobne porcje na patelnię. Smaż placki na średnim ogniu. Na ich powierzchni powinny pojawić się niewielki bąbelki. Po zrumienieniu racuchy, przewróć do na drugą stronę i również usmaż na złoto.
  7. Placki możesz osuszyć z nadmiaru tłuszczu, kładąc je na papierowym ręczniku. Oprósz je cukrem pudrem po obu stronach.

Jeśli starasz się unikać smażonych potraw, możesz też upiec racuchy. Wstaw je do rozgrzanego do około 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 20 minut. Powinny być rumiane.

Pomysły na podanie racuchów i dodatki do nich

Racuchy możesz przygotować także z jogurtu naturalnego, jaj, mąki, proszku do pieczenia, ale bez użycia drożdży. Ciasto przypraw cukrem wanilinowym, cynamonem oraz przyprawą do piernika.

Do środka racuchów możesz dodać nie tylko jabłka, ale też inne ulubione owoce. Placki będą pyszne z rabarbarem, śliwkami, wiśniami czy jagodami. W zimie najlepiej wykorzystać mrożone owoce lub te zalane syropem. Racuchy z dodatkiem suszonych śliwek, brzoskwiń lub rodzynek również będą wyśmienite. Pamiętaj jednak, aby namoczyć je przed włożeniem do ciasta. Zamiast owoców można też posmarować placki dżemem: figowym, brzoskwiniowym bądź wiśniowym. Racuchy pyszne są także ze słodką śmietanką lub bitą śmietaną.