Przepis na ciasto czekoladowe w garnku żeliwnym

ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe, tzw. brownie, będzie idealnie wilgotne po upieczeniu go w garnku żeliwnym. Naczynie dokładnie rozprowadzi ciepło po wypieku. Deser wyśmienicie komponuje się z kremem przygotowanym na bazie serka mascarpone lub z lodami.

Składniki na ciasto czekoladowe w garnku żeliwnym:

  • 2/3 szklanki kakao,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki cukru, np. brązowego,
  • 3 jaja,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2/3 szklanki oleju,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Ciasto czekoladowo-migdałowe przygotujesz z dodatkiem likieru migdałowego Amaretto i zmielonych migdałów. Możesz dodać do niego także pół kostki masła.

Sposób przygotowania czekoladowego ciasta

  1. Pokrój czekoladę na dosyć grube kawałki.
  2. Wymieszaj suche składniki na ciasto, tzn. kakao, pokrojoną czekoladę, mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, mąkę, i sól.
  3. Następnie, w oddzielnym naczyniu wymieszaj mokre składniki, tj. jaja i olej.
  4. Wlej mokre składniki do suchych i mieszając (najlepiej drewnianą łyżką), połącz je.
  5. Przelej masę na ciasto do żeliwneGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dańgo garnka wysmarowanego tłuszczem, np. masłem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Brownie piecze się przez około 20 minut. Najlepiej sprawdzić czy jest gotowe, wkładając w ciasto drewniany patyczek. Jeśli po wyjęciu będzie suchy, możesz wyłączyć piekarnik.

Pyszne dodatki do ciasta czekoladowego

Ciasto czekoladowe zyska ciekawy smak po przełożeniu go kremem kasztanowym. Do jego zrobienia potrzebujesz:

  • 250 g puree z kasztanów,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 40 ml ciemnego rumu,
  • 1 łyżeczki ekstraktu lub pasty z wanilii,
  • 3 łyżek cukru pudru.

Przyrządzenie kremu kasztanowego jest niesamowicie łatwe: wystarczy, że ubijesz wszystkie składniki na jednolitą masę. Użyj do tego końcówek miksera, które służą do ubijania białek.

Równie pyszny krem, którego warto użyć do brownie przygotujesz na bazie:

  • 350 g serka mascarpone,
  • 3 łyżek cukru pudru,
  • 500 ml śmietanki kremówki.

Ciasto czekoladowe wyśmienicie smakuje także z dodatkiem chili lub truskawek. Do masy na brownie warto też wlać półsłodkie bądź czerwone wino. Deser po upieczeniu można podać np. z lodami.

Ciasto będzie jeszcze słodsze i bardziej nasycone, jeśli udekorujesz je polewą czekoladową. Przygotujesz ją z gorzkiej bądź deserowej czekolady i masła lub też ze śmietany kremówki.