Duszenie i smażenie potraw w garnkach żeliwnych

smazenie

GarnkiGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań żeliwneGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dań równomiernie rozprowadzają ciepło i się nagrzewają. Te właściwości sprawiają, że tego typu naczynia idealnie nadają się do smażenia i duszenia potraw.

Duszenie potraw w garnkach żeliwnych

Do duszenia potraw najlepiej wybierać płytkie i owalne garnkiGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań. Można w nich przygotować danieDanieDzięki żeliwnym garnkom przygotujesz pyszny i zdrowy obiad! jednogarnkowe, np. makaron z warzywami. W garnkach żeliwnych można z powodzeniem udusić ulubione mięso z warzywami, żeberka lub łopatkę wieprzową, a także drób: kurczaka bądź kaczkę.

Potrawy w garnkach żeliwnych duszą się w sosie własnym. To sprawia, że mają niepowtarzalny, głęboki i intensywny smak. Aromat dań duszonych w naczyniach żeliwnych także zachwyca. Oprócz tego, garnkiGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań emitują niewielką ilość żelaza, które jest istotne w naszej diecie.

Smażenie potraw w garnkach żeliwnych

Zalety smażenia w garnkach żeliwnych są następujące:

  1. W naczyniach z żeliwa można smażyć potrawy bez używania tłuszczu, dzięki czemu potrawy są zdrowsze. Grube dno oraz boki garnków zmniejszają ryzyko przypalania się potraw.
  2. Pokryta emalią powierzchnia zapobiega rdzewieniu. W przypadku naczyń bez emalii potrawy mogą przywierać, jeśli naczynie jest za suche. Na dno garnka należy wtedy nasypać dużą ilość soli i rozgrzać naczynie. Po spaleniu się soli i ostygnięciu garnka trzeba usunąć resztki soli z dna.
  3. GarnkiGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań żeliwneGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dań mogą być używane w piekarniku oraz na kuchence gazowej, indukcyjnej i ceramicznej płycie grzewczej.
  4. Równomierne rozgrzewanie się i doskonałe przewodzenie ciepła daje pewność, ze potrawy będą usmażone w tym samym stopniu z każdej strony.
  5. Naczynia żeliwneGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dań nagrzewają się dość wolno, ale równie wolno stygną. Po rozgrzaniu garnka do pożądanej temperatury można obniżyć temperaturę w piekarniku lub zmniejszyć moc palnika na kuchence. Pozwala to oszczędzić energię elektryczną bądź zużycie gazu, co jest korzystne dla naszego portfela i oczywiście środowiska.

Użytkowanie naczyń żeliwnych – o czym warto pamiętać?

Podczas używania naczyń żeliwnych należy przestrzegać następujących zasad: