Przepis na chleb dyniowy w garnku żeliwnym

chleb dyniowy

Chleb dyniowy to delikatny, pulchny wypiek, który jest doskonałą bazą do kanapek lub samodzielną przekąską. Jeśli użyjesz innej mąki niż pszenna, mogą go jeść także osoby znajdujące się na diecie bezglutenowej. Dzięki upieczeniu chleba w garnku żeliwnym, jego skórka stanie się bardzo chrupiąca.

Składniki na chleb dyniowy:

  • 250 dag musu z dyni – aby go przygotować należy przekroić dynię, wydrążyć z niej środek oraz pestki, pokroić pozostałą część warzywa w plastry i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do miękkości, po czym zmiksować,
  • 50 dag mąki pszennej,
  • 7 g drożdży instant,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • 180-200 ml letniej wody (zależnie od tego, jak gęsty jest mus),
  • 1 łyżka cukru,
  • 1,5 łyżeczki soli, najlepiej morskiej.

Sposób przygotowania chleba dyniowego w garnku żeliwnym

  1. Włóż wszystkie składniki do miski i wyrób ciasto na gładką masę. Może to potrwać około 15 minut przy ręcznym wyrabianiu ciasta lub do 10 minut, jeśli użyjesz robota kuchennego.
  2. Przełóż ciasto do miski posmarowanej oliwą na około 1-1,5 godziny, aby wyrosło, dwukrotnie zwiększając swoją objętość. Najlepiej, by rosło w misce o średnicy zbliżonej do średnicy garnka żeliwneGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dańgo, w którym będziesz je piec.
  3. Kiedy ciasto wyrośnie, wyłóż je na oprószoną mąką deskę i rozciągnij, po czym zawiń brzegi w kierunku środka. Powtórz tę czynność dwukrotnie.
  4. Wstaw garnekGarnek ŻeliwnyWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań do piekarnika i nagrzej go do 230 stopni Celsjusza.
  5. Uformuj bochenek chleba z masy i wyłóż na papier do pieczenia. Następnie przykryj go folią i pozostaw na 45-60 minut, by znów podwoiło swoją objętość.
  6. Po upływie tego czasu posyp chleb mąką i włóż go do gorącego garnka. Przed upieczeniem możesz też posmarować chleb białkiem jaja rozmieszanym z wodą i posypać różnego rodzaju pestkami.
  7. Przykryj garnekGarnek ŻeliwnyWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań pokrywką i wstaw go do piekarnika, a następnie zmniejsz temperaturę do 210 stopni. Piecz chleb przez 30 minut, po czym zdejmij pokrywkę i pozostaw wypiek na kolejne 25-30 minut.

Bezglutenowy chleb dyniowy

Aby przygotować bezglutenowy chleba dyniowy użyj puree zrobionego z dyni i połącz je z mąką ryżową i ziemniaczaną bądź inną mieszanką mąk bez dodatku pszenicy. Pozostałe składniki potrzebne do wypieku to: suszone drożdże instant, sól oraz letnia woda. Przyrządzając chleb postępuj w opisany powyżej sposób.