Jakie są różnice w konserwacji naczyń żeliwnych i żeliwnych emaliowanych?

Zastanawiasz się czy wybrać naczynia żeliwneGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dań czy żeliwneGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dań emaliowane do swojej kuchni? Słyszałeś, że w obu przypadkach ich konserwacja jest bardzo ważna, ale nie jesteś pewny czy sobie z nią poradzisz? W przypadku naczyń żeliwnych emaliowanych dbanie o ich właściwości jest bardzo proste. Poniżej przedstawiamy różnice w konserwacji zwykłych naczyń żeliwnych i emaliowanych garnków żeliwnych.

Mycie naczyń żeliwnych i żeliwnych emaliowanych

Konserwację naczyń żeliwnych należy rozpocząć od odpowiedniego mycia. Przede wszystkim należy pamiętać o tym, że tego typu garnkiGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań mogą bardzo łatwo wchłonąć zapach detergentów oraz tym samym narazić potrawy na przejęcie nieprzyjemnego zapachu czy posmaku. Z tego powodu naczynia żeliwneGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dań należy myć jedynie ręcznie, pod bieżącą wodą. Używanie zmywarki jest wykluczone.

W przypadku naczyń żeliwnych emaliowanych mycie jest o wiele łatwiejsze. Emalia, którą pokryte są garnkiGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań, skutecznie przeciwdziała wchłanianiu zapachów, dzięki temu mycie przy użyciu kuchennych środków myjących jest możliwe. Co więcej, tego typu naczynia mogą być bezpiecznie myte w zmywarkach.

Naturalne żeliwoŻeliwoŻeliwo rozprowadza ciepło równomiernie i stopniowo pozwalając na całkowitą kontrolę procesu gotowania ma skłonność do utleniania się. Natomiast, dzięki emaliowanej powierzchni naczynia są praktycznie całkowicie odporne na rdzewienie. Zaleca się jednak, aby po umyciu garnków żeliwnych osuszyć je papierowym ręcznikiem. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że naczynia te na długo pozostaną w idealnym stanie.

Nie zalewaj rozgrzanego garnka zimną wodą

Naczynia żeliwneGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dań nagrzewają się błyskawicznie, dzięki czemu gotowanieGotowanieZobacz jak gotować zdrowo i smacznie! przy ich użyciu jest bardzo szybkie i proste. Utrata ciepła przebiega powoli, co gwarantuje nam utrzymanie gorącej potrawy znacznie dłużej niż w przypadku innych naczyń. Nie można jednak zapominać o tym, że tego typu właściwości żeliwa oznaczają, że nie należy poddawać go „szokowi termicznemu”. Zalanie gorącego naczynia zimną wodą może bardzo łatwo doprowadzić do popękania ścianek garnka, przez co nie będzie nadawał się już do użytku.

Gdy potrawy przywierają do garnków

Kiedy nasze potrawy zaczynają przywierać do patelni czy też garnków ceramicznych bądź teflonowych, takie naczynia nadają się już tylko i wyłącznie do wyrzucenia. Natomiast w przypadku pojawienia się takiego problemu przy naczyniach żeliwnych, wystarczy jedynie natrzeć tego typu garnekGarnek ŻeliwnyWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań odrobiną tłuszczu naturalnego tuż przed rozpoczęciem gotowania czy pieczenia.

W przypadku naczyń żeliwnych emaliowanych sprawa jest jeszcze prostsza. Powierzchnia emaliowa, którą pokryte jest wnętrze naczyń żeliwnych zapobiega przywieraniu pożywienia, dzięki czemu nie musimy w ogóle martwić się o tego typu sytuację. W konsekwencji otrzymujemy pewność, że możemy bezpiecznie i szybko przygotowywać zdrowe posiłki całkowicie bez użycia dodatkowego tłuszczu.

Używanie naczyń żeliwnych w piekarniku

Naczynia żeliwneGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dań są całkowicie odporne na nagrzewanie się, dzięki czemu używanie ich w piekarniku nie stanowi żadnego problemu oraz nie wpływa negatywnie na wygląd czy też właściwości żeliwa, z którego wykonane są naczynia. Należy jednak pamiętać o tym, by w piekarniku używać jedynie naczyń, które nie posiadają drewnianej rączki.

Naczynia żeliwneGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dań są niezwykłym, praktycznie niezniszczalnym wynalazkiem kuchennym. Co więcej wymagają jedynie minimum wysiłku, aby zapewnić im nieskazitelny wygląd i utrzymanie ich właściwości. Warto więc pamiętać o zasadach bieżącej konserwacji tego typu naczyń, aby cieszyć się ich użytkowaniem długie lata.