Gofry marchewkowe z duszonymi śliwkami

gofry

Gofry marchewkowe to inne spojrzenie na tradycyjne gofry. Podawane z duszonymi śliwkami będą nie tylko smaczne, ale i dużo zdrowsze. Szczególnie w porównaniu z goframi z bitą śmietaną lub pastą czekoladową.

Przepis na gofry marchewkowe z duszonymi śliwkami

Doskonałe na śniadanieDanieDzięki żeliwnym garnkom przygotujesz pyszny i zdrowy obiad! , przekąskę w ciągu dnia i wczesną kolację. Oto przepis na pyszne marchewkowe gofry. Najlepiej podawać je z duszonymi śliwkami, które można bardzo szybko przygotować w żeliwnym garnku Godin.

Do zrobienia 7 gofrów potrzebujesz:

  • 1 średniej marchewki,
  • 2 jajek,
  • 40 g masła,
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżek brązowego cukru,
  • 2 czubatych łyżek mąki kukurydzianej,
  • 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej,
  • szczypty soli.

Duszone śliwki przygotujesz z:

  • 0,5 kg śliwek,
  • 1 łyżki cukru,
  • gałązki świeżego rozmarynu.

Aby przygotować gofry, postępuj według poniższego przepisu.

  • Do dużego i szerokiego naczynia wsyp oba rodzaje mąki, sodę, sól i cukier. Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Roztop masło w niewielkim rondelku. Następnie przełóż je do naczynia
    z wcześniej wymienionymi składnikami. Rozbij żółtka i dodaj je do masy.
  • Umyj, obierz i zetrzyj marchewkę na tarce z małymi oczkami. Dodaj do dużego naczynia i wymieszaj.
  • Ubij pianę z białek i dodaj ten ostatni składnik do masy na gofry.
  • Po połączeniu się składników odstaw je na 15 minut. W tym czasie może pojawić się sok wyciekający z marchewki. Najlepiej go odlać, aby ciasto nie było zbyt rzadkie.

Teraz czas na podduszenie śliwek.

Rozgrzej gofrownicę. Następnie rozłóż porcje na gofry w urządzeniu i smaż tak długo, aż będą chrupiące. Gofry udekoruj duszonymi, jeszcze ciepłymi śliwkami.

Dlaczego warto przygotowywać potrawy w garnkach żeliwnych?

Śliwki do gofrów dobrze jest udusić w żeliwnym garnku Godin, ponieważ tego typu naczynia równomiernie rozprowadzają ciepło. Utrzymują je dość długo, dlatego przy robieniu dań wieloskładnikowych nie musisz martwić się o to, że jedna z jego części wystygnie. Dodatkowo potrawy przygotowuje się szybciej właśnie ze względu na zatrzymywanie ciepła przez takie naczynia.

GarnkiGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań żeliwneGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu i poprawia walory smakowe oraz wartość odżywczą dań Godin świetnie nadają się do długiego gotowania na małym ogniu, np. przy smażeniu konfitur. Są dobre zarówno do duszenia potraw, ich gotowania, jak i smażenia. GarnkiGarnki ŻeliwneWyprofilowana pokrywa stwarza zamknięty obieg pary i wody w naczyniu, co poprawia walory smakowe i wartość odżywczą dań można wkładać też do piekarnika i piec w nich wybrane składniki.

Oprócz tego to bardzo ekonomiczne naczynia. Kupuje się je na długie lata, ponieważ są odporne na zniszczenia mechaniczne. Odpowiednio czyszczone posłużą długie lata. Można ich używać na kuchniach indukcyjnych, gazowych i elektrycznych.

Powiązane Artykuły

olej Jak smażyć w żeliwie? 7 lipca 2016
garnki-zeliwne Zdrowa dieta z garnkami żeliwnymi 19 października 2016