Latest Blog Posts — Page 2

Przepis na kurczaka w winie

kurczaqk-w-winie

Kurczak w winie, czyli coq au vin to prosty sposób na smaczny oraz wykwintny obiad. Do jego przygotowania potrzebny będzie garnek żeliwny, który równomiernie rozprowadzi ciepło po całym daniu.

Składniki potrzebne do przygotowania kurczaka w winie:

  • 1 średniej wielkości kurczak
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 butelka wina
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki
  • 10 g pieczarek
  • 5 łyżeczek suszonego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • koncentrat pomidorowy

Kurczak w winie – przygotowanie krok po kroku

  1. Obierz cebulę, czosnek i marchewkę. Następnie pokrój je w niewielkie plasterki. Opłucz i posiekaj natkę pietruszki. Najlepiej, aby nie była zbyt drobno pokrojona. Odkrój tłuste kawałki kurczaka, a pozostałe mięso podziel na części i włóż do żeliwnego garnka. Wrzuć do środka czosnek, cebulę i marchewkę. Dodaj też natkę pietruszki i przyprawy, czyli tymianek
    i liście laurowe.
  2. Polej kurczaka winem i przemieszaj składniki marynaty. Przykryj garnek pokrywką i wstaw go do lodówki na co najmniej 6 godzin. Najlepiej jednak, aby mięso w marynacie chłodziło się przez całą noc. Dzięki temu odpowiednio skruszeje i nabierze aromatu powstałego po połączeniu warzyw, przypraw i wina.
  3. Po wyjęciu kurczaka z lodówki, osusz mięso papierowym ręcznikiem. Posól je i smaż po kilka minut na patelni z rozgrzanym masłem i olejem. Następnie zdejmij kurczaka z patelni,  a na jego miejsce połóż warzywa z marynaty. Marynatę zostaw w garnku. Podsmaż cebulę, marchewkę i czosnek. Dodaj do nich nieco koncentratu pomidorowego do smaku i zamieszaj.
  4. Kurczaka włóż z powrotem do żeliwnego garnka. Przełóż go warzywami i polej marynatą. Przykryj garnek pokrywką i wstaw go do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz mięso przez godzinę, po czym zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Pozostaw mięso w tej temperaturze przez kolejną godzinę. Następnie wyjmij garnek z piekarnika i przełóż kurczaka na osobny talerz. Garnek postaw na niewielkim gazie, aby odparować sos. Mieszaj go od czasu do czasu dotąd, aż zgęstnieje.
  5. Obierz pieczarki. Pokrój je oraz boczek w plastry. W tym samym czasie, kiedy odparowujesz sos, na patelni możesz go podsmażyć. Następnie włóż mięso do sosu, wymieszaj całość. Na patelnię, na której smażył się boczek, połóż pieczarki. Smaż kilka minut, dodaj je do sosu i zagęść go mąką. Wymieszaj sos i gotuj go przez kilka minut. Następnie spróbuj czy nie trzeba go doprawić, np. solą i cukrem. Do sosu włóż kurczaka. Mięso podawaj z ryżem i surówką. Zamiast ryżu możesz też wykorzystać chrupiącą bagietkę, którą będziesz maczać w sosie.
    Smacznego!

 

Dlaczego garnki żeliwne to dobry prezent pod choinkę?

prezent

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia – czas obdarowywania się prezentami. Dobrym pomysłem jest zakup np. garnków. Będzie z nich zadowolony każdy, kto choć trochę czasu spędza w kuchni.

Na co zwracać uwagę przy wyborze garnków?

Kupno garnków warto zacząć od zastanowienia się, czy chcemy kupić komplet, czy raczej pojedyncze sztuki. Osobom, które nie mają jeszcze rodziny, wystarczy jeden lub dwa garnki. Przydać się może także mniejszy rondel, np. do gotowania mleka.

Jeśli chcemy kupić prezent dla rodziny, warto pokusić się o cały zestaw garnków. Można zdecydować się na gotowe propozycje lub samemu skompletować różnej wielkości naczynia. Najlepiej wybrać kilka większych garnków, które przydadzą się np. przy gotowaniu potraw na kolejne święta. Ważne jest też, aby kupować naczynia wraz z dopasowanymi do nich pokrywkami. Te są niezbędne choćby przy duszeniu potraw.

Na rynku dostępne są różne rodzaje garnków: emaliowane, ceramiczne, miedziane i stalowe, a także żeliwne. Warto przyjrzeć się tym ostatnim. Garnki żeliwne są odporne i wytrzymałe. Przy odpowiedniej konserwacji będą służyły przez długie lata. Taki prezent jest więc nie tylko przydatny, ale także dobrej jakości.

Kupując garnki żeliwne, warto pamiętać, że nadają się nie tylko do kuchenek gazowych, ale również do tych z płytami indukcyjnymi. Można ich używać też w piekarniku. Jedyne, czego należy unikać, to wkładanie do piekarnika naczyń z drewnianym uchwytem.

Zalety garnków żeliwnych

Garnki żeliwne to doskonały pomysł na prezent, ponieważ bardzo dobrze przewodzą ciepło. Dzięki temu potrawy, które muszą być poddane duszeniu lub długiemu gotowaniu, są przyrządzone w odpowiedni sposób. Naczynia z żeliwa już po zdjęciu ich z kuchenki lub wyjęciu z piekarnika przez długi czas zatrzymują ciepło potraw, które się w nich znajdują.

Emaliowane garnki żeliwne zmniejszają problem przywierania potraw. Użycie emalii sprawia, że nie rdzewieją. Jedynie miejsca, na których opiera się pokrywka, mogą być narażone na pojawienie się rdzy. Garnki żeliwne nie wymagają użycia tłuszczu, dzięki czemu potrawy w nich przyrządzane są zdrowsze.

W naczyniach żeliwnych można przygotować zarówno dania wymagające gotowania
i duszenia, jak i smażenia. W nich z łatwością przyrządzimy obiad jednogarnkowy, jak też powidła. To naczynia, które warto mieć w swojej kuchni i wykorzystywać ich zdolność zatrzymywania oraz rozprowadzania ciepła. Osoba, która dostanie je w prezencie, z pewnością doceni właściwości garnków żeliwnych.

Gofry marchewkowe z duszonymi śliwkami

gofry

Gofry marchewkowe to inne spojrzenie na tradycyjne gofry. Podawane z duszonymi śliwkami będą nie tylko smaczne, ale i dużo zdrowsze. Szczególnie w porównaniu z goframi z bitą śmietaną lub pastą czekoladową.

Przepis na gofry marchewkowe z duszonymi śliwkami

Doskonałe na śniadanie, przekąskę w ciągu dnia i wczesną kolację. Oto przepis na pyszne marchewkowe gofry. Najlepiej podawać je z duszonymi śliwkami, które można bardzo szybko przygotować w żeliwnym garnku Godin.

Do zrobienia 7 gofrów potrzebujesz:

  • 1 średniej marchewki,
  • 2 jajek,
  • 40 g masła,
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżek brązowego cukru,
  • 2 czubatych łyżek mąki kukurydzianej,
  • 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej,
  • szczypty soli.

Duszone śliwki przygotujesz z:

  • 0,5 kg śliwek,
  • 1 łyżki cukru,
  • gałązki świeżego rozmarynu.

Aby przygotować gofry, postępuj według poniższego przepisu.

  • Do dużego i szerokiego naczynia wsyp oba rodzaje mąki, sodę, sól i cukier. Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Roztop masło w niewielkim rondelku. Następnie przełóż je do naczynia
    z wcześniej wymienionymi składnikami. Rozbij żółtka i dodaj je do masy.
  • Umyj, obierz i zetrzyj marchewkę na tarce z małymi oczkami. Dodaj do dużego naczynia i wymieszaj.
  • Ubij pianę z białek i dodaj ten ostatni składnik do masy na gofry.
  • Po połączeniu się składników odstaw je na 15 minut. W tym czasie może pojawić się sok wyciekający z marchewki. Najlepiej go odlać, aby ciasto nie było zbyt rzadkie.

Teraz czas na podduszenie śliwek.

  • Umyj owoce i usuń z nich pestki. Włóż śliwki do żeliwnego garnka.
  • Zasyp owoce cukrem i dodaj do nich gałązkę tymianku.
  • Podsmaż całość.
  • Kiedy śliwki będą już podsmażone, dodaj do nich cynamon, zmniejsz ogień i gotuj niecałe 10 minut.

Rozgrzej gofrownicę. Następnie rozłóż porcje na gofry w urządzeniu i smaż tak długo, aż będą chrupiące. Gofry udekoruj duszonymi, jeszcze ciepłymi śliwkami.

Dlaczego warto przygotowywać potrawy w garnkach żeliwnych?

Śliwki do gofrów dobrze jest udusić w żeliwnym garnku Godin, ponieważ tego typu naczynia równomiernie rozprowadzają ciepło. Utrzymują je dość długo, dlatego przy robieniu dań wieloskładnikowych nie musisz martwić się o to, że jedna z jego części wystygnie. Dodatkowo potrawy przygotowuje się szybciej właśnie ze względu na zatrzymywanie ciepła przez takie naczynia.

Garnki żeliwne Godin świetnie nadają się do długiego gotowania na małym ogniu, np. przy smażeniu konfitur. Są dobre zarówno do duszenia potraw, ich gotowania, jak i smażenia. Garnki można wkładać też do piekarnika i piec w nich wybrane składniki.

Oprócz tego to bardzo ekonomiczne naczynia. Kupuje się je na długie lata, ponieważ są odporne na zniszczenia mechaniczne. Odpowiednio czyszczone posłużą długie lata. Można ich używać na kuchniach indukcyjnych, gazowych i elektrycznych.

Kurczak pieczony w garnku żeliwnym

kurczak-pieczony

Potrawy pieczone w garnkach żeliwnych są odpowiednio przyrządzone, ponieważ ciepło jest rozprowadzane w nich równomiernie i stopniowo. Oprócz tego, dzięki pokryciu emalią, dania nie przywierają do powierzchni takich naczyń.

Kurczak z warzywami pieczony w garnku żeliwnym

 Do przygotowania pieczonego kurczaka z warzywami potrzebujesz:

  • świeżego, najlepiej wiejskiego kurczaka o wadze nieprzekraczającej 1,5 kg,
  • małego pora,
  • 3 cebule,
  • 3 marchewki,
  • pietruszkę,
  • pęczek natki pietruszki,
  • mały seler,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz.

Aby przyrządzić kurczaka, postępuj zgodnie z następującymi krokami.

  • Namocz żeliwny garnek w zimnej wodzie na około 15-20 minut. Po tym czasie wytrzyj z niego nadmiar wody.
  • Umyj i osusz kurczaka. Natrzyj go solą równomiernie w każdym miejscu, a po wierzchu posyp pieprzem i majerankiem.
  • Umyj i obierz pietruszkę, marchewkę, por i seler. Obierz też cebulę. Pokrój seler w niewielkie kawałki, a pozostałe warzywa w plasterki.
  • Opłucz i posiekaj natkę pietruszki.
  • Wlej łyżkę oliwy na dno garnka. Ułóż w nim kurczaka i obłóż go warzywami.
  • Pozostałą oliwą polej mięso po wierzchu.
  • Przykryj garnek pokrywką i wstaw do piekarnika. Nastaw go na 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz kurczaka około 1,5 godziny. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę z garnka
    i dopiekaj przez pół godziny (do pełnej miękkości).

Kurczak w garnku żeliwnym z tandoori masali

Ciekawym pomysłem na kurczaka jest dodanie do niego przyprawy o nazwie tandoori masala. Składa się ona z kardamonu, kuminu, imbiru, liści laurowych, gałki muszkatołowej, cynamonu, goździków, kozieradki, papryki, czosnku, kolendry i pieprzu (kajeńskiego oraz czarnego).

Aby upiec kurczaka z tandoori masala, przygotuj:

  • średniej wielkości kurczaka z wolnego chowu,
  • tandoori masalę,
  • sól,
  • łyżkę oliwy.

Sposób przygotowania dania przedstawiamy poniżej.

  • Umyj i osusz kurczaka.
  • Nasmaruj go oliwą i natrzyj przyprawą tandoori masala i solą. Wstaw do lodówki.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wstaw do niego przykryty pokrywką żeliwny garnek (na razie pusty). Powinien się nagrzać.
  • Przełóż kurczaka do gorącego garnka, przykryj naczynie pokrywką i wstaw do piekarnika na godzinę i 15-20 minut.

Pieczony w żeliwnym garnku kurczak z tymiankiem i cytryną 

Do upieczenia kurczaka z cytryną i tymiankiem potrzeba:

  • kurczaka o wadze nieco ponad 1,5 kg,
  • 5-6 gałązek tymianku,
  • cytrynę,
  • 3 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz.

Wykonaj potrawę zgodnie z następującą instrukcją.

  • Umyj kurczaka, a następnie go osusz. Natrzyj go solą i pieprzem.
  • Umyj cytrynę i pokrój ją w niewielkie kawałki. Nadziej nimi kurczaka. Zostaw kilka plasterków cytryny. Połóż je na wierzch mięsa.
  • Na kurczaku i wewnątrz niego ułóż także gałązki tymianku.
  • Włóż mięso do żeliwnego garnka. Przykryj go pokrywką. Piecz je przez 30 minut
    w 230 stopniach Celsjusza. Nie nagrzewaj wcześniej piekarnika.
  • Po upływie podanego czasu pieczenia zdejmij pokrywkę i dopiekaj mięso dotąd, aż skórka się zarumieni.
  • Połóż masło na wierzchu kurczaka.
  • Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 stopni i piecz mięso przez kolejne 10 minut.

Czyszczenie naczyń żeliwnych. Czy można je myć zmywarce?

czyszczenie-naczyn-zewlinych

Mycie naczyń żeliwnych nie różni się zbytnio od czyszczenia zwykłych garnków czy patelni. Jedyne, czego należy się wystrzegać, to czyszczenia ich w zmywarkach. Pozwoli to na dłuższe używanie naczyń w nienaruszonym stanie. Lepiej też nie szorować ich ostrymi zmywakami.

Mycie naczyń żeliwnych emaliowanych i nie pokrytych emalią

Naczynia żeliwne, które nie są pokryte emalią, dosyć łatwo pochłaniają wszelkie zapachy. Z tego powodu trzeba je myć po bieżącą wodą, ręcznie, w delikatnych płynach lub mleczkach. Do ich czyszczenia nie wolno używać zmywarki. Istnieje bowiem duże prawdopodobieństwo, że wchłoną zapach detergentów, który później wyczujemy w przygotowywanych w nich daniach.

Inaczej wygląda kwestia żeliwnych garnków i patelni pokrytych emalią. Emalia chroni naczynia przed wchłonięciem zapachów. Można je zatem czyścić zwykłymi kuchennymi detergentami i myć w zmywarce. Należy się jednak zastanowić nad tym drugim rozwiązaniem, ponieważ intensywność czyszczenia w zmywarce może zmatowić naczynia. Tym samym ich przydatność do użycia zostanie skrócona.

Żeliwo pokryte emalią jest odporne na rdzewienie. Dla pewności jednak po umyciu naczynia należy je przetrzeć papierowym ręcznikiem.

Zasady czyszczenia naczyń żeliwnych

Przy czyszczeniu naczyń żeliwnych należy przestrzegać następujących zasad:

  • przed pierwszym umyciem dobrze jest przepłukać garnek lub patelnię bardzo gorącą wodą;
  • po użyciu, kiedy naczynie jest jeszcze gorące, nie wolno zalewać go zimną wodą. Tak postępuje się zwykle ze zwykłymi patelniami lub garnkami, aby odmokły od nich resztki jedzenia.
  • jeśli naczynie z żeliwa jest mocno zabrudzone lub przywarły do niego resztki jedzenia, można je wyczyścić za pomocą sody oczyszczonej. Niewielką ilość tego środka należy nałożyć na wilgotną ściereczkę lub gąbkę i umyć naczynie, a potem dokładnie je opłukać pod bieżącą wodą;
  • jeśli na ściankach garnka pozostaną resztki tłuszczu, należy go ostudzić i zetrzeć olej lub masło np. papierowym ręcznikiem;
  • przechowując patelnie bądź garnki z żeliwa, lepiej nie pozostawiać ich pod przykryciem. Nie powinno się też stawiać ich w zamykanych szafkach. Może się bowiem pojawić na nich rdza;
  • pierwszym krokiem przy myciu żeliwnego naczynia jest oczyszczenie warstwy, która je chroni, np.: emalii lub lakieru. Naczyń z żeliwa nie powinno się też zmywać ostrymi zmywakami lub gąbkami. Jednak niektórzy producenci naczyń z powłoką (np. emaliowaną) dopuszczają stosowanie szorstkich zmywaczków;
  • raz na jakiś czas (np. raz w miesiącu) po oczyszczeniu garnka można go natłuścić masłem, olejem lub margaryną. Zakonserwuje ona wnętrze naczynia i pozwoli dłużej z niego korzystać.

 

Naczynia żeliwne a indukcja. Co musisz o nich wiedzieć?

kuchenka-indukcyjna

Używanie kuchni indukcyjnych jest ekonomiczne i pozwala oszczędzić czas. Można na nich używać m.in. naczyń żeliwnych. Należy jednak przestrzegać kilku zasad, związanych głównie z szybkim nagrzewaniem się takiej płyty.

Jak działa kuchnia indukcyjna?

Kuchnia indukcyjna grzeje za pośrednictwem szybkozmiennego pola magnetycznego. Wytwarzają je cewki, które znajdują się pod powierzchnią płyty indukcyjnej. Aby gotować na kuchence tego typu, trzeba mieć odpowiednie naczynia. Są to głównie garnki stalowe i żeliwne. Na włączonej indukcji nie można natomiast stawiać ceramiki, szkła, aluminium i nierdzewnej stali. Nie należy również używać tam naczyń z wypustkami, np. wystającymi nóżkami.

Zasady używania garnków i patelni żeliwnych na kuchence indukcyjnej

Kuchnia indukcyjna oszczędza energię i nagrzewa się o wiele szybciej niż kuchnia gazowa. Płyta podgrzewa tylko bezpośrednio znajdujące się na niej naczynia. Można na niej używać garnków żeliwnych, ponieważ są one w dużej mierze wykonane z żelaza, które indukcja nagrzewa bardzo szybko. W związku z tym używając tego typu naczyń, trzeba przestrzegać pewnych zasad. Dzięki nim garnki i patelnie posłużą nam zdecydowanie dłużej.

Oto, co warto wiedzieć o używaniu naczyń żeliwnych na kuchni indukcyjnej.

  • Nie należy nastawiać kuchenki na maksymalną moc. Wystarczy, że nastawimy ją na 1/3, a najwyżej 1/2 skali. Mięso lub warzywa przyrządzane na najbardziej jak to możliwe rozgrzanej patelni przypalą się i wyschną. W żadnym razie nie przyczyni się to do ich szybszego przygotowania, a raczej do zmarnowania składników.
  • Płyta indukcyjna nagrzewa się już po 15-20 sekundach. Z tego powodu nie należy stawiać pustych garnków bądź patelni z żeliwa na włączonej kuchence. Naczynie może się przez to przegrzać. Istnieje duże ryzyko, że mocno rozgrzane żeliwo wypaczy się i przez to będzie krócej zdatne do użytku. Właściwości takich naczyń nie będą już takie jak wcześniej. Będą gorzej smażyły i gotowały. Potrawy zaczną przywierać do dna garnka i tym samym trudniej je będzie wyczyścić.
  • Aby uniknąć przegrzania żeliwa przed przystąpieniem do przygotowania potraw, należy przygotować sobie wszystkie niezbędne składniki. Warzywa należy umyć i pokroić, mięso opłukać, oczyścić i podzielić na kawałki. Warto także przygotować sobie olej, na którym będziemy smażyć danie. Najlepiej wybrać jeden ze zdrowszych: kokosowy, ryżowy lub oliwę z oliwek.
  • Wlewając olej na zbyt rozgrzaną żeliwną patelnię stojącą na indukcji, możemy znaleźć się w niebezpieczeństwie. Olej zacznie się dymić i palić, a nawet może wybuchnąć.

Czy garnki żeliwne to naczynia na cały rok?

garnek

Bardzo często można spotkać się z opinią, że naczynia żeliwne to typ garnków sezonowych – należy zakupić minimum cztery garnki, aby pracować z nimi przez cały rok. Czas obalić tę teorię i zaprezentować, w jaki sposób można wykorzystać jedno naczynie żeliwne przez cały rok.

Wiosna

Wiosna to piękna pora roku, w której wszystko budzi się do życia, oferując również nowe możliwości kulinarne w kuchni. Mając do dyspozycji świeże warzywa i owoce nietrudno przyrządzić pyszny posiłek, a przetwory, które pozostały po zimie dodatkowo w tym pomogą. Podczas tej pory roku nie ma problemów z wykorzystaniem naczyń żeliwnych, w których możemy z powodzeniem przygotować pyszne zupy i dania jednogarnkowe. Dodatkowo, większość żeliwa jest przystosowana nie tylko do pracy na kuchence, lecz także w piekarniku, dzięki czemu, posiadając jeden, mądrze kupiony garnek żeliwny, możemy nie tylko tworzyć dania gotowane i smażone, ale również pieczone.

Lato

Przez wielu ulubiony okres w roku. Wakacje oraz dłuższe dni nakłaniają do częstszych spotkań z przyjaciółmi, a upały znacznie ograniczają chęć spożywania posiłków, przez co po obiad sięgamy w późniejszych niż w inne pory roku godzinach. Czy zatem w lecie można odpowiednio wykorzystać garnki żeliwne? Oczywiście! Jeśli posiadasz kociołek z żeliwa, bez problemu przygotujesz pyszne danie z ogniska, na które przepis znajdziesz u nas. Nie masz kociołka? Nic straconego. Możesz przyrządzić bardzo podobny posiłek na kuchence, w domu. Dodatkowo, mając pojemny garnek żeliwny, bez problemu przygotujesz danie na kilka dni, co bardzo ułatwi przestrzeganie zdrowej i regularnej diety nawet podczas tej upalnej, leniwej pory. Nie zapomnij zamienić świeżych owoców w zdrowe dżemy i konfitury.

Jesień

To okres spadających liści i zdrowych przetworów z dyni. Jesień to znakomity czas, aby przygotować pyszny, sycący bigos czy zupę dyniową, na którą przepis znajdziesz również na naszej stronie. W naczyniach żeliwnych emaliowanych bez problemu przygotujesz sezonowe przetwory, które wykorzystasz w zimie. Poza tradycyjnymi warzywami w zalewie, warto przyrządzić również dżemy np. z dyni, które na pewno będą o wiele zdrowsze i smaczniejsze, niż te, które można znaleźć w sklepach.

Zima

To piękny czas kojarzony przede wszystkim ze śniegiem i przygotowaniami do świąt. W garnku żeliwnym bez problemu przyrządzisz między innymi rybę po grecku, która wspaniale nada się na wigilijny stół. Twoje świąteczne rodzinne obiady lubią się przeciągać? Dzięki tego typu naczyniom możesz bez obaw wystawić świeżo ugotowane ziemniaki na stół, ponieważ żeliwo zatrzymuje ciepło na o wiele dłużej niż zwykłe garnki metalowe. Po powrocie z poobiedniego, zimowego spaceru możesz  ogrzać się grzanym piwem doprawionym miodem i cynamonem. Przygotowując je w emaliowanym naczyniu żeliwnym nie musisz się martwić, że garnek przejmie zapach piwa.

Naczynia żeliwne nie są przeznaczone jedynie na jedną porę roku, można swobodnie je wykorzystać przez cały rok. Świetnie nadają się do większości sezonowych potraw, czy przygotowywania przetworów.

Zdrowa dieta z garnkami żeliwnymi

garnki-zeliwne

Odpowiednia dieta oraz sposób przygotowania posiłku są dzisiaj o wiele ważniejsze niż kiedyś. Zmienił się nasz sposób życia, większą część dnia spędzamy siedząc, a na obiad wybieramy restauracje, w których możemy zjeść posiłek szybko i tanio, często kosztem naszego zdrowia i figury. I chociaż wielu z nas chce zmienić sposób życia na zdrowszy, w większości przypadków na całkowite przewartościowanie dnia i diety nie wystarcza już czasu. W zdrowym i szybkim gotowaniu mogą pomóc nam naczynia żeliwne.

Ograniczenie tłuszczu dzięki żeliwie

Każda osoba, która kiedykolwiek była na diecie, na pewno słyszała, że odchudzając się najlepiej zrezygnować ze smażonych mięs na rzecz gotowanych. Jest w tym pewna trochę prawdy, ponieważ pierwszą zasadą zdrowego żywienia jest ograniczenie spożywania niepotrzebnych tłuszczów. Gotując w naczyniach ceramicznych czy teflonowych już samo to staje się problematyczne – jak ograniczyć tłuszcz, kiedy bez niego potrawy nieustannie przywierają do naczyń? Pod tym względem przewagę mają naczynia żeliwne emaliowane, które są całkowicie odporne na przywieranie. Dzięki temu możemy zacząć gotować zdrowsze i lżejsze posiłki bez dodatku tłuszczu. A jeśli do pieczenia czy smażenia nie będziemy używać oleju, umożliwimy wytopienie tłuszczu z przygotowywanego mięsa. W ten prosty sposób będziemy mogli przestrzegać zasad zdrowego i niskotłuszczowego odżywiania nie rezygnując ze smacznych, choć smażonych dań.

Więcej warzyw w diecie

Bardzo ważną rolę w diecie pełni spożywanie odpowiedniej ilości warzyw, z czym największy problem mają zazwyczaj dzieci. Nasze pociechy bardzo chętnie jedzą surówki z marchwi i jabłka, ale bardzo trudno przekonać je do skosztowania innych warzyw. Pamiętam, że bardzo trudno było mi nakłonić dzieci do zjedzenia gotowanych brokułów czy kalafiora – ich głównych argumentem było stwierdzenie, że skoro te jarzyny nie mają smaku, to po co je jeść. Nie można odmówić im racji, ponieważ faktycznie, warzywa gotowane w naczyniach stalowych, które wtedy posiadałam, traciły swój indywidualny smak, co więcej przejmowały metaliczny posmak, który nawet mnie nie przypadał do gustu. Mój problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw rozwiązał się w zasadzie sam z chwilą, kiedy kupiłam garnek żeliwny. Tego typu naczynia są stworzone z naturalnych substancji, które nie oddają potrawom swojego zapachu czy smaku.

Przeczytaj też: Czy garnki żeliwne pochłaniają zapach jedzenia?

Co więcej, decydując się na emaliowane naczynia żeliwne będziemy mieli pewność, że garnek nie przejmie smaku przyrządzanej w niej potrawy. Dzięki temu nawet przygotowując wiele rodzajów potraw w jednym naczyniu żeliwnym będziemy mieli pewność, że żadne z dań nie straci swojego indywidualnego smaku nawet, jeśli będą to tak wymagające uwagi potrawy, jak gotowane warzywa.

Odpowiednia dieta jest ważna nie tylko dla osób dorosłych w celu zachowania pięknej figury, ale przede wszystkim ze względu na dzieci, które potrzebują jej dla prawidłowego rozwoju. Dlatego warto jest zmienić nieco tryb życia, aby zapewnić długotrwałe zdrowie nie tylko nam ale i naszym najbliższym. Szczególnie, jeśli zmiana będzie tak prosta, jak wymiana naczyń na odpowiedniejsze modele.

Przepis na sezonową zupę z dyni

zupa-z-dyni

Jesień to piękna pora roku, w czasie której możemy przygotować pyszne i zdrowe dania z użyciem dyni, która jest prawdziwą bombą witaminową. Dziś przepis na pyszną i zdrową zupę dyniową z imbirem.

Składniki:

  • 1 kg miąższu z dyni
  • duża cebula
  • kawałek korzenia imbiru (około 3 cm)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 szklanki wywaru warzywnego (może być z kostki)
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz i sól do smaku
  • łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie, do dekoracji)

Przygotowanie:

  • Imbir i cebulę obieramy. Imbir należy zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę.
  • Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce.
  • W garnku żeliwnym podgrzewamy oliwę, a następnie podsmażamy na niej cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy imbir, marchew, pietruszkę i dynię, chwilę smażymy.
  • Dodajemy wywar z warzyw wraz z przyprawami i gotujemy, co jakiś czas mieszając. Zagotowaną mieszankę przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu na około 15 min. Sprawdzamy, czy dynia jest miękka. Jeśli nie, gotujemy na małym ogniu aż zmięknie.
  • Tak przygotowaną mieszankę blendujemy na gładki krem i rozlewamy na talerze. Każdą porcję można przyozdobić kleksem z kwaśnej śmietany.

Czy naczynia żeliwne pochłaniają zapach jedzenia?

garnki-zeliwne

Buszując po sieci niejednokrotnie można natknąć się na opinię, że naczynia żeliwne bardzo łatwo i na bardzo długo przejmują zapach dań, dlatego w jednym garnku można przyrządzać tylko jeden rodzaj potrawy. Czy tak jest naprawdę? Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie.

Właściwości żeliwa, czyli zacznijmy od początku

Żeliwo jest wysokowęglowym stopem żelaza z węglem oraz innymi składnikami, takimi jak fosfor czy mangan. Nie jest to jednak wielokrotnie przetwarzana substancja uzyskiwana w laboratoriach czy efekt uboczny tworzenia innych materiałów. Żeliwo jest pozyskiwane z substancji, które można znaleźć w środowisku naturalnym, z tego też powodu naczynia z tego materiału są tak często zachwalane i polecane do użytku domowego. Naczynia, które są zrobione z samego żeliwa posiadają właściwość przejmowania mocnych zapachów, szczególnie smażonych potraw czy detergentów.

Przeczytaj też: Jakie są różnice w konserwacji naczyń żeliwnych i żeliwnych emaliowanych?

Żeliwo emaliowane nie przyjmuje zapachów

Problem z przejmowaniem zapachów przez garnki żeliwne nie jest czymś nowym, miały go już nasze babcie. Na szczęście, od tego czasu technika i nauka poszły mocno do przodu i dzięki temu udało się rozwiązać ten problem. Garnki z emaliowanego żeliwa nie tylko nie przejmują zapachów potraw i detergentów, ale także są o wiele prostsze w konserwacji, zachowując jednocześnie wyjątkową trwałość, jaką charakteryzuje się żeliwo. Dlatego decydując się na właśnie ten rodzaj naczyń będziemy mieli pewność, że zapach potraw czy płynu do mycia naczyń nie wpłynie na jakość przyrządzanych dań wraz z upływem czasu. Co więcej, emaliowane naczynia żeliwne nie oddają swojego „zapachu”, dzięki temu przyrządzane posiłki będą miały o wiele bogatszy aromat, nie zniekształcony przez żelazo, który jest najbardziej problematycznym składnikiem żeliwa.

Naczynia żeliwne wracają do łask w naszych kuchniach, a korzystali z nich już nasi przodkowie. I o ile kiedyś przejmowanie zapachów przez żeliwo mogło stanowić problem, to w dzisiejszych czasach, dzięki nowym rozwiązaniom jak emaila, ten problem został w całości rozwiązany, bez ryzyka ubytków na naszym zdrowiu czy diecie.